Site pictogram Tilburgers.nl

Binnenstad van Tilburg gaat verhuizen “over de lèèn”

Op dinsdag 11 juli 2017 gaan de Binnenstad en de wijken er omheen verhuizen. Natuurlijk niet de échte stad, maar het schaalmodel van 1 op 1000, de Tilburg Maquette die sinds een jaar in de bibliotheek aan het Koningsplein staat, en grofweg driekwart van het gebied tussen de Ringbanen beslaat. Zoals het er uit zag rond 1954.

Met maquettebouwer Cees van den Hoek zit ik wederom bij de maquette en het nieuws van de verhuizing had hij van zijn vrouw gehoord. “Maar waarheen dan?” vraagt hij. “Naar Het Spoor” luidt het antwoord. “Het spoor. Ja ik weet wel waar de spoorzone is, maar wáár dan ergens?” “Naar MFA Het Spoor, dat hele grote wijkcentrum aan de Schaepmanstraat.” Cees van den Hoek, nu enigszins verrast: “Ôo…, mar dès over de lèèn!”

Cees gaat altijd te voet naar de bieb, maar vanuit Jeruzalem is de Schaepmanstraat een heel eind. En hij is met zijn 82 jaar ook de jongste niet meer. Fietsen kan hij niet meer, zijn knieën zijn versleten, maar hij kan wel met de auto, zolang er maar geen parkeerautomaten staan. Die zijn te ingewikkeld en bovendien: digitaal betalen begint hij niet aan. “Ik vertrouw dat niet, veel te gevaarlijk.” vind hij.

Cees van den Hoek haalt zijn stukje van de maquette uit zijn tas. Het is al half af. “Ik had die zondag willen afmaken, maar dat ging niet. Ik kwam hout tekort.” verklaart hij. Projectleidster Saskia kijkt naar zijn werk en merkt op, dat hij ook het verkéérde hout heeft gebruikt. De daken kloppen niet. Het zit Cees niet mee. Maar komende zaterdag is er een workshop voor de maquettebouwers en Cees besluit daar naartoe te gaan voor meer uitleg.

Ook de drie villa’s aan de Gerard van Swietenlaan kloppen niet helemaal met de huizen in het echt. Cees haalt een kleine digitale camera tevoorschijn. “Deze heb ik van mijn zoon gekregen en er passen wel 300 foto’s op!” Hij zet ‘m aan en laat de foto’s zien van de huizen die hij moet nabouwen.

“Kijk, op de foto kan ik die huizen ook niet goed zien, want er staat een enorme boom voor.” Samen bekijken we ook de andere foto’s, maar veel duidelijker wordt het niet. Op mijn tablet gaan we de villa’s bekijken met ‘street view’, want gelukkig staan de huizen er nog precies zoals ze er in 1954 stonden. Maar ook daarop belemmert een lommerrijke boom een deel van het zicht. De villa op de hoek is wel goed zichtbaar en heeft veel details.

Ondertussen, we zitten aan de kinderknutseltafel, zoekt Cees van den Hoek in de bak met stukjes hout. hij vist er een paar gave, wat grotere blokjes uit. “Die details ga ik er niet allemaal apart opplakken, ik maak die villa’s wel uit één stuk. Thuis heb ik goede beitels en vijlen, die ik altijd na gebruik meteen slijp.”

Hij gaat op huis aan en we spreken af voor zaterdag. “En volgende week bij het Spoor?” “Dat zien we nog, hangt er van af.”

Mobiele versie afsluiten