In vijvers in woonwijk De Blaak in Tilburg zijn blauwalgen aangetroffen. Het waterschap en de gemeente raden contact met het water sterk af.
Blauwalgen ontwikkelen zich vooral bij hogere temperaturen en in stilstaand water. Ze vormen een dunne drijflaag op het water. Blauwalgen komen voor in zoet water en zijn in principe altijd aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden kan een explosieve groei van blauwalgen optreden. De oorzaak hiervan is een overschot aan voedingsstoffen (fosfaat en nitraat). Dit zit in afgevallen bladeren maar komt ook in het water terecht via lokvoer van sportvissers, brood en hondenpoep. Beperk dus het gebruik van lokvoer, ruim hondenpoep op en voer geen eenden. Er is van nature voldoende voedsel voor watervogels.
Wanneer het water afkoelt, verdwijnen de blauwalgen en wordt het water weer helder. Het waterschap controleert het water regelmatig op de aanwezigheid van blauwalgen. Zodra de blauwalgen verdwenen zijn, haalt de gemeente de borden weer weg.
Het waterschap blijft alert op de situatie. Op de website van waterschap Brabantse Delta staat de actuele stand van zaken van blauwalgen in West-Brabant.