Site pictogram Tilburgers.nl

Bloedheet met tropische nachten

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: bloedheet met tropische nachten. Deze week zijn we in de tropen beland, waarbij de temperatuur vanaf maandag t/m zaterdag elke dag de 30 graden zal overschrijden. Op maandag wordt het al 33 graden en op dinsdag kan het 36 tot 37 graden worden. Vanaf woensdag tot en met vrijdag probeert koelere lucht vanaf het noorden tot onze regio door te dringen, maar of dat lukt is maar de vraag.

De hitte laat zich namelijk niet zo makkelijk verdrijven. Lukt het toch, dan dan zakken de temperaturen naar zo’n 26 graden en anders houden we de tropische waarden van minstens 30 graden. In het weekeinde wordt het ineens weer bloedheet als de wind even het zuidoosten opzoekt met 35 graden als gevolg. Maar we zien toch dat de dagen erna de hitte verdreven wordt. Het wordt minder warm en de neerslagkansen nemen toe.

De maand juni sluit af, zoals het begon en dat is tropisch. In de eerste twee dagen van juni liepen de temperaturen namelijk al op naar de 30 graden, waarbij we zelfs de warmste 2e juni ooit noteerden. Onze provincie had daarbij de hoogste temperaturen met in Volkel 32,9°C, Gilze-Rijen 32,7°C en in Berkel-Enschot werd het 32,6°C. Maar dat is nog niets waar we deze week mee te maken krijgen als de thermometer waardes zullen aangeven van zo’n 36 tot 37 graden. En het ziet er naar uit dat het in onze regio tot in het weekeinde tropisch zal blijven. Pas als juli van start gaat zijn we van de hitte af.

De afgelopen week begon al zeer warm, waarbij we op dinsdag al bijna de tropische waarde van 30 graden werd gehaald. Dit werd echter wel meteen afgestraft met regen- en onweersbuien in de avonduren, waarna koele lucht binnenstroomde. Op vrijdag werd het dan ook niet warmer dan een graad of 21. Ook de nachten koelden flink af tot 10 graden of zelfs iets daaronder. Maar ook dat gaat veranderen, want zeer hete lucht vanaf Afrika is naar ons onderweg.

We zagen het op zaterdag al gebeuren toen het kwik in Berkel-Enschot opliep naar 25,8°C. Daarbij wisselden zon en wolken elkaar af en bleef het droog. Op deze zondag wordt het nog warmer en zal in onze regio de eerste 30 graden van deze week worden genoteerd. Oorzaak is een hogedrukgebied boven Denemarken en Noorwegen, waarmee met een oostenwind warme lucht wordt aangevoerd. Daarbij schijnt de zon uitbundig die afgewisseld wordt met sluierbewolking en wat onschuldige stapelwolkjes. Van neerslag is geen sprake.

Vervolgens begint het hogedrukgebied zich uit te breiden tot over heel Scandinavië en het midden van Europa, maar tegelijkertijd ligt er boven Spanje een depressie. Daartussenin wordt de komende uren met een krachtige zuidoostelijke stroming hete lucht aangevoerd. De temperaturen schieten dan ook omhoog. Dat start meteen al vannacht als het kwik niet lager zal uitkomen dan 20 graden en dan spreken we van een tropische nacht. En dat is dus 2x zo warm als de vorige nacht. Vervolgens krijgen we op maandag een mix van sluierwolken en zonneschijn, maar loopt het kwik wel op tot zo’n 33 graden.

Dinsdag wordt de heetste dag van de week en laten de thermometers waarden zien van 36 tot 37 graden. Dat betekent dat dagrecords zullen sneuvelen, want dat staat voor 25 juni op 32,9°C in De Bilt en landelijk is dat 34,0°C in Volkel wat beide werd waargenomen in 1976.

Woensdag wordt een interessante dag omdat een nieuw hogedrukgebied boven de Britse Eilanden komt te liggen wat voor een noordelijke wind zorgt. En dat betekent lagere temperaturen. Maar de hitte laat zich niet zomaar wegsturen en blijft in Duitsland en boven België hangen. Wij komen precies op die scheidingslijn te liggen en eigenlijk weten we niet wat de gevolgen zijn voor de temperatuur. Als de koelere lucht in het midden van Brabant weet door te dringen zakt het kwik terug naar 26 graden, maar als deze wordt tegengehouden dan wordt het opnieuw een tropische dag en kan het nog 33 graden worden. Wat we wel zeker kunnen zeggen is dat we in Tilburg en omstreken op woensdag te maken hebben met een regionale hittegolf. Want dan hebben we vijf dagen achtereen temperaturen van minstens 25 graden gehad, waarvan er drie tropisch werden.

Op donderdag en vrijdag blijven we op die grens zitten en schommelen we zo rond de 30 graden. In het laatste juniweekeinde wordt het opnieuw zeer heet en kan de temperatuur op zaterdag zelfs de 35 graden aantikken als de wind uit het zuidoosten komt. Deze keer is het geen hogedrukgebied die dit veroorzaakt maar een reeks depressies die de macht hebben overgenomen. In de loop van het weekeinde draait de wind langzaam naar het westen en komt er een einde aan een tropische periode. En als de temperaturen uitkomen zoals voorspeld dan wordt het de warmste juni sinds 1706!

Als na het weekeinde de maand juli op de kalender staat wordt het duidelijk minder warm en nemen de neerslagkansen toe. Want depressies hebben de regie vanaf dat moment strak in handen en laten hogedrukgebieden voorlopig niet meer toe.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten