Site pictogram Tilburgers.nl

Boemel, wethouder, Smederij en RAW – ze gingen weer praten en met resultaat

Halverwege februari 2018 resulteerden stukgelopen gesprekken over de toekomst van de Boemel in de Spoorzone in een fikse ruzie op Facebook, waarop veel bezoekers van Theater de Boemel aan de Binnentuin in de Spoorzone geëmotioneerd reageerden. Gerard Korthout, ondernemer van de Boemel gooide de handdoek in de ring omdat het geduld opraakte en de onzekerheid te lang duurde.

Wethouder Berend de Vries (D66) reageerde op vragen tijdens een telefoongesprek met veel geduld en uitleg. En met goede wil om de gesprekken toch voort te zetten. Nu, drie weken later is de kou volledig uit de lucht en begint een nieuwe lente aan te breken, letterlijk maar ook figuurlijk.

Rien van Linschoten

Maandagmiddag 5 maart kwamen wethouder Berend de Vries, Gerard Korthout, Erwin Schellekens (eigenaar van de Smederij) en Rien van Linschoten (eigenaar van RAW en Brabo Horeca Groep) bij elkaar om hun handtekeningen te zetten onder gezamenlijke afspraken.

Erwin Schellekens

De drie ondernemers gaan samen met de gemeente een plan maken voor het gebruik van de Binnentuin, de open ruimte tussen de Boemel, RAW en de Smederij. De komende twee jaar gaan zij gezamenlijk uitwerken wat het beste is voor allemaal. Wie er wanneer de buitenruimte kan en mag gebruiken en met welke invulling. En omdat deze manier van werken nieuw en experimenteel is, zal deze ook los komen te staan van gangbare dingen als bestemmingsplannen en dergelijke.

Na twee jaar uitproberen in gezamenlijk overleg zal duidelijk moeten worden welke afspraken er kunnen en moeten worden vastgelegd voor de langere termijn, wat doorgaans twee maal vijf jaar betekent. De verhuur van de gebouwen komt voor alle drie de ondernemers bij de gemeente te liggen en de gemeente zal als projectleider het proces leiden. Iedereen aan tafel begrijpt dat zij gezamenlijk een experiment ingaan dat uniek is voor Nederland en dat de manier van omgaan met openbare ruimte zal veranderen, met ‘regels’ die nog niet uitgevonden zijn.

Gerard Korthout

Erwin Schellekens: “Ik ben gebaat bij een langere termijn en bij gezamenlijk gebruik van de tuin. [Ik vind het goed] om samen met een wil vel papier te beginnen en samen plannen te maken.” Gerard Korthout: “Ben kei blij.” Rien van Linschoten: RAW loopt veel beter dan ik had gedroomd en ik wil graag langer blijven. De perikelen in de binnentuin zijn voor mij niet relevant, maar de mensen die hier komen krijgen honger, en dan komen ze wel bij mij.”

Berend de Vries: “Het is goed om nu afspraken te maken, want anders ben je zo weer een zomer verder en daar is niemand bij gebaat. In het gebied van de Spoorzone tussen MindLabs en de Koepelhal willen we als gemeente graag deze drie ondernemers, deze drie pioniers in dit gebied behouden, met het erfgoed aan gebouwen dat we willen behouden. Dit kan de Spoorzone alleen maar sterker maken. We hebben ook aan de reacties, bijvoorbeeld op Facebook, kunnen zien dat mensen deze plek in hun hart hebben gesloten als hun plek. Het is daarmee niet meer alleen de plek van Gerard, Erwin en Rien, maar van de Tilburgers, en dat wilden we juist graag.”

Mobiele versie afsluiten