Boerderij uit de Bronstijd gevonden in het nieuwbouwplan Den Bogerd

De open dag bij de archeologische opgravingen in het nieuwbouwplan Den Bogerd in Udenhout op 22 oktober werd druk bezocht. De ruim 80 aanwezige belangstellenden werden door archeologen van onderzoeksbureau Archol geïnformeerd over de werkzaamheden, de geschiedenis van het gebied en de aangetroffen sporen. Ook de aanwezige kinderen waren erg enthousiast over het werk van de archeologen.

In het plangebied Den Bogerd in Udenhout heeft de afgelopen weken een opgraving plaatsgevonden op de plaats waar binnenkort de eerste woningen worden gebouwd. Bij het onderzoek zijn vooral nederzettingssporen gevonden, waaronder de paalsporen van een boerderij uit de Midden-Bronstijd (1500 – 1100 voor Chr.). De boerderij had een lengte van 25 meter bij 7 meter. Mensen en vee leefden onder één dak.

Boerderijen uit de Bronstijd zijn in Zuid-Nederland vrij zeldzaam. Opmerkelijk is dan ook dat de laatste paar jaar bij opgravingen in de regio Tilburg al diverse van deze boerderijen aan het licht zijn gekomen. Het Udenhoutse exemplaar is daarbij weer een belangrijke aanvulling en geeft wederom aan dat de regio een lange bewoningsgeschiedenis kent waarvan resten goed bewaard zijn gebleven in de bodem.

In 2011 werd ter voorbereiding van het plan een proefsleuvenonderzoek uitgevoerd. Uit dat onderzoek bleek al dat verspreid over het gebied allerlei sporen te verwachten waren uit de IJzertijd en de Romeinse tijd (ca 800 v Chr. – 400 na Chr.) Om zorgvuldig met het archeologisch erfgoed om te gaan, is door de gemeente Tilburg op basis van de resultaten uit het proefonderzoek besloten voorafgaand aan de bouwplannen opgravingen uit te voeren.

Behalve de verkleuringen in de bodem, die duiden op plaatsen waar vroeger palen zijn ingegraven of greppels zijn aangelegd, worden vooral stukken van aardewerken potten verzameld. Soms komen er echter ook meer complete voorwerpen aan het licht. Zo kwam in 2011 in een van de proefsleuven een kuil tevoorschijn met maar liefst 14 weefgewichten uit de Vroege IJzertijd (ca 800 – 500 voor Chr.). Deze gewichten van gebakken klei werden gebruikt bij het weven van wollen of linnen kleding. De weefgetouwen uit die tijd hadden een houten ‘geraamte’, waarin de verticale scheringdraden door de weefgewichten op hun plaats werden gehouden.

De opgraving duurt naar verwachting tot 23 oktober. Daarna wordt het opgegraven gebied door de archeologen vrijgegeven en kan gestart worden met het bouwrijp maken voor de eerste fase woningbouw.

Geef een reactie