
Recente archeologisch opgravingen op de plek waar de fietstunnel komt onder de Ringbaan Zuid hebben een schat aan ontdekkingen opgeleverd. Uit de bronstijd, ijzertijd, late ijzertijd en laat Romeinse tijd zijn er vondsten tevoorschijn gekomen.
De meest in het oog springende vondst is een enorme boerderij uit de ijzertijd(700 jaar voor Christus) – uit een iets latere periode dan eerder opgravingen bij Katsbogte industrie-terrein (zie foto hieronder).
De stadsarcheoloog Guido van den Eynde is enthousiast. Op het opgravingsterrein legt hij uit: “We graven, ook vanwege de kosten, alleen maar op plekken waar er geen verstoring van de grond is, en waar wij denken dat er iets gevonden gaat worden. Het hele gebied ten noorden van de Katsbogte ligt op een hogere leemgrond en in het verleden al rijk met vindplaatsen.”

“De eerste proefsleuven leverden al veel informatie op, vandaar dat we besloten hebben om het terrein verder af te graven. Een schat uit informatie is naar boven gekomen, uit allerlei periodes, van de Bronstijd, IJzertijd, Romeinse tijd en vroege Middeleeuwen.”
“Meest in de het oog springende is natuurlijk de grote boerderij uit de late ijzertijd, vanwege de opvallende fundamenten. Maar ook een bijzondere waterput, die opgetrokken was uit vlechtwerken. Dat is echt uniek, want meestal werd er een grote eiken boomstam uitgehold voor een waterput.”
“Wat verder ook opvalt zijn de hoeveelheid vondsten. We weten vanwege eerdere opgravingen in het gebied dat hier een rijke historie te vinden is, maar telkens zijn we weer positief verrast door het aantal. Net als aan de andere kant van de Ringbaan Zuid vonden we ook weer een crematiegraf. ”
De reden dat in dit gebied aan de zuidrand van Tilburg zo veel resten worden gevonden, is dat het lag aan een hele oude weg die van Brugge, Antwerpen, via Nijmegen naar Hamburg en Lübeck voerde; dus nog Pre-Romeins. Daardoor wordt in Tilburg meer gevonden uit allerlei periodes dan in heel Brabant of Nederland samen. Later hebben de Romeinen er een weg over aan gelegd. Het was de kortste en snelste route van de Schelde naar de Oostzee. Dit beeld werd ook bevestigd door de opgravingen op het HaVep-terrein.
Vanwege het extra archeologisch onderzoek dat nu plaats vindt, worden de kosten voor de fietstunnel onder de Ringbaan Zuid ineens 130.000 euro hoger. Maar Tilburg krijgt hiervoor wel een bijzonder hoofdstuk van haar geschiedenis terug. Ooit één van de jongste steden blijkt zij steeds vaker één van de oudste plaatsen in Nederland te zijn.
2 reacties
Voeg die van jou toe →Jammer dat ik hier over de bijzondere vondsten moet lezen. Het zou de gemeente sieren, mede gezien de overlast van alle werkzaamheden aan de Generaal Smutslaan, om de bewoners uit te nodigen de plek en de vondsten te komen bekijken. Op deze manier worden de archeologen in het zonnetje gezet en wij, de buurtbewoners, geïnformeerd over dit bijzondere stukje Tilburg.
fANTASTISCHE VONDS proficiat aan de archiologen . VROEGER heel vroeger liep er een heirbaan van Nederland naar Belgie dat was al lang geweten , maar nu prachtig zo veel dicht bij elkaar . DANK AAN DE MEDEWERKERS DIE DAAG NA DAG voorzichtig het zand van de voorwerpen verwijderen , alles nummeren en het netjes naar de labo’s brengen ; JOS BEDANKT OM DIT AAN MIJ DOOR TE STUREN . Ik sta bij jou in het krijt nu . dus seffens lekker slapen , en morgen met zij allen gezond weer op ! tot FB Doei !