Boetes voor werkgevers die vrijwilligers inzetten voor betaald werk

jeugdwerkloosheid+578In reactie op vragen van SP-raadslid Fráncy van Iersel over verdringing van betaald werk door vrijwilligerswerk schrijft het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) dat oneerlijke concurrentie om een baan onacceptabel is.

“Het zet andere werkgevers op een nadeel, verslechtert de arbeidsmarktpositie van vaak relatief kwetsbare groepen en werkt norm- en stelselondermijnend.”

05-07-2015-geld-euro-20-eurobiljet-rijk-armVanuit de gemeente wordt elke situatie onderzocht waarbij een vermoeden bestaat van arbeidsverdringing en waarbij mensen zijn betrokken met een uitkering. Als blijkt dat er bij een werkgever sprake is van verdringing – doordat een betaalde baan wordt uitgevoerd door een vrijwilliger met een bijstandsuitkering – zal de plaatsing ongedaan worden gemaakt en de werkgever worden aangesproken. Werkgevers die zich niet aan de wet- en regelgeving rondom arbeidsverdringing houden lopen bovendien kans op forse boetes van de inspectie SZW (Sociale Zaken en Werkgelegenheid).

Inspectie_SZWIn 2014 hebben vakbonden CNV en FNV meldpunten opengesteld waar gevallen van arbeidsverdringing konden worden gemeld, maar deze zijn inmiddels gesloten. Wel kan iedereen (anoniem) melding maken van (een vermoeden van) arbeidsverdringing (arbeidsuitbuiting) bij de Inspectie SZW van de Rijksoverheid. Ook andere klachten en misstanden die te maken hebben met werk, kunnen bij deze dienst worden gemeld. Meer informatie: www.inspectieszw.nl.

Wat een gierend zwetsverhaal. Er moet worden bezuinigd, dus moeten er mantelzorgers worden ingezet (vroeger betaalde gezinsverzorgsters) , gastvrouwen in ziekenhuizen worden ingezet, ,mensen die leuke spelletjes doen met o.a. bejaarden en andere ‘zieligen’ (vroeger betaalde bezigheidstherapeuten) .

Wanneer er dan sprake is van ‘,arbeidsverdringing’ legt de overheid boetes op. Terwijl zij zelf door haar ‘slim bedachte beleid’ te voeren veroorzaker is van de situatie. Sterker nog, het verzinsel participatiersamenleving drááit op arbeidsverdringing.

Gemeenten, die sinds enige tijd de zorg hebben ‘overgenomen’, draaien ook op vrijwilligers. Een boete voor het stimuleren en propageren van mantelzorg krijgen die fijne B&W van Tilburg niet. Blij dat ik niet in zo’n plaats woon….

Is al het werk niet gewoon werk waar betaald voor had moeten/kunnen worden? Dan betaal je dus altijd een boete als je vrijwilligers inzet.

Heel goed. Dot soort uitbuiting moet aangepakt worden! Na 30 jaar mijn baan kwijt en gediplomeerd HR medewerker. Ik mag nu vrijwillig, Sorry MOET nu verplicht aan de slag met behoudt van uitkering. Je normen en waarden worden manipulerend verlaagd door zogenaamde goedbedoelde advies en werkcoach terreur die hun targets moeten halen. Het grappige is, deze baan was van een kennis die ook is wegbezuinigd. En de werkgever is de overheid! Na 30 jaar werken voel ik me uitgebuit degen die nog werken en eens zijn, iedereen komt aan de beurt, alleen de elite hebben nog werk straks! Het kabinet zorgt voor de werkloos heid en vervolgens wordt je als bankhanger neergezet.

Wat een poeha van de SP in Tilburg, houdt u er ook rekening mee dat wij dat vrijwilligerswerk ook graag willen doen zelfs zonder loon of salaris. Met uw strategie zijn wij, vrijwilligers, straks de dupe. Wij ontvangen de kortingen op onze uitkering, omdat jullie vinden dat we niet hadden mogen participeren in deze vrijwilligersbaan. Wie bepaald dat iets arbeidsverdringing is? Als bedrijven wegens broodnodige bezuinigingen een arbeidsplaats wegsaneren en dit vervangen door een gedreven gratis vrijwilliger die daarmee blij is dat hij/zij weer heel gelukkig deelgenoot is van de maatschappij? Overigens de hele samenleving zit vol met oneerlijke concurrentie. Let maar eens op als de vrijwilligers die werken met behoud van uitkering morgen zouden gaan staken ligt heel Nederland op zijn kont. Misschien een tip aan de SP richt maar eens een vakbeweging op voor vrijwilligerswerk. Een plek die zou kunnen dienen als vraagbaak, wat mag wel en wat mag niet, wat zijn mijn rechten en wat mijn “plichten” als vrijwilliger in deze participatiesamenleving. In plaats van boetes op te leggen aan het bedrijfsleven die vervolgens toch weer middels uitkeringskortingen worden verhaald op de onbezoldigde met passie gedreven vrijwilliger.

Geef een reactie