Bomen Sumatrastraat en Molenbochtstraat nog niet gered, procedure opnieuw

Bewoners op de tribunes maken duidelijk dat zij de bomen in hun straat willen behouden

In de Molenbochtstraat en Sumatrastraat in de wijk Loven-Besterd staan 60 volgroeide bomen in de kracht van hun leven. Deze bomen, essen kleuren in de herfst goudgeel en in het voorjaar staan ze als eerste weer in blad. De bewoners van deze twee straten, en met hen veel wijkbewoners, zijn erg gehecht aan deze bomen die nu 37 jaar oud zijn en zeker 50 jaar kunnen worden.

Echter, de gemeente Tilburg wil de riolering vervangen die door het midden van de straten loopt en Enexis wil de aardgasleidingen vervangen, die langs de huizen lopen en daarom moeten de bomen weg, volgens wethouder Roel Lauwerier. En ook, zo beweert de wethouder, zijn er meer parkeerplaatsen nodig in die straten.

De bewoners van de Sumatrastraat en Molenbochtstraat zijn het daar absoluut niet mee eens en zij waren om die reden aanwezig bij de vergadering van de raadscommissie ‘Fysiek’ van maandag 6 juni. Hierbij speelt mee, dat deze bewoners heel slecht en laat zijn geïnformeerd over de voorgenomen bomenkap en dat zij geheel niet zijn betrokken in de plannen. Hierover heeft de TVP vragen gesteld aan de wethouder en ook hebben maandagavond vier bewoners de kans genomen om de raadsleden toe te spreken en hun meningen te geven.

De fracties van D66 en VVD sloten zich direct aan bij de wethouder en vonden dat de bomen best weg konden. Het CDA twijfelde eerst nog, woordvoerdster Charlotte Stalpers had wel oor voor het argument van de wethouder dat de werkzaamheden veel duurder zouden worden als de bomen bleven staan. Toch bedacht zij zich gedurende de vergadering, met name nadat bleek dat er heel slecht met de bewoners was gecommuniceerd.

Alle andere fractie steunden de bewoners volledig. Tine van de Weyer (PvdA) was zelf op onderzoek uit gegaan en had een ‘Bomen Effect Analyse’ boven tafel weten te krijgen. In dit document staat ook een manier beschreven om het straatonderhoud te doen zodat de bomen wél kunnen blijven staan. Deze variant is niet aan de raad en ook niet aan de bewoners voorgelegd. Een ernstige fout van de wethouder. Paulus Oerlemans (GroenLinks) bracht in de herinnering dat enkele jaren geleden eenzelfde kwestie speelde aan de Leijparkweg. Ook toen zouden aanvankelijk de bomen moeten sneuvelen voor onderhoud en bleek dat uiteindelijk niet nodig omdat er een methode gevonden was om de bomen te behouden. Camiel Seij van de TVP, die niet bekend staat als een groene partij, schaarde zich achter de bewoners: “In dit geval zijn we voor behoud van de bomen. Het kan best. We willen de alternatieven zien en de kosten erbij.”

Wethouder Roel Lauwerier kon niet anders dan toezeggen dat hij zijn huiswerk over ging doen en zo gauw mogelijk met de bewoners ging praten.

Spijtig dat ik er niet bij kon zijn,ik zie zelden zo veel bewoners verenigd. Ik hoop dat de gemeente met een alternatief komt. Gezien de reactie van de bewoners kun je vragen stellen over de noodzaak of men überhaupt wel zo vaak en zo veel onderhoud moet plegen aan een straat. Door te zeggen dat er een gebrek is aan parkeerruimte laat de wethouder wel merken dat hij niet goed op de hoogte is van de wensen van de bewoners, wat wel heel vreemd aangezien deze recht tegenover hem zitten. Zou hij misschien denken dat ze dat spandoek hebben gemaakt tegen de komst van een conservenfabriek?

Natuurlijk kost het handen vol met geld om alle bomen te sparen maar dat betekend niet dat ze er allemaal uit moeten!

Geef een reactie