Site pictogram Tilburgers.nl

Brabant kiest een nieuw provinciebestuur

Brabant Kiest logoOp woensdag 18 maart mag iedereen met stemrecht weer naar de stembus en wel voor twee verkiezingen tegelijk: voor het bestuur van de waterschappen en voor een nieuw Provinciebestuur.

De Provinciale Staten kiezen de leden van de Eerste Kamer. Dit doen zij op 26 mei 2015 na de verkiezingen. Voor de partijen die nu het Kabinet vormen, VVD en PvdA, en die nu een meerderheid hebben in de Tweede Kamer, is het van belang dat zij ook een meerderheid hebben in de Eerste Kamer. Op dit moment hebben VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer: samen hebben zij 30 van de 75 zetels. Daarom moeten deze twee regeringspartijen steeds onderhandelen met andere partijen om wetsvoorstellen aangenomen te krijgen.

Volgens de Ipsos Politieke Barometer, die de laatste meting deed op 26 februari, boekt D66 verreweg de meeste winst (7 zetels in de Eerste Kamer) ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen van 2011. De SP is, met een winst van 4 zetels, de andere partij die haar aandeel in de Eerste Kamer aanzienlijk vergroot. De coalitiepartijen, VVD en PvdA, staan op fors verlies. De VVD moet het met 5 zetels minder doen en de PvdA levert ten opzichte van de vorige keer 8 zetels in. Samen zouden zij nu slechts 17 zetels overhouden, terwijl er minimaal 38 nodig zijn om een meerderheid te hebben. Door deze situatie lijken de Provinciale verkiezingen veel meer over de landelijke politiek te gaan dan over de provinciale politiek.

Aan het hoofd van de provincie staan Provinciale Staten, dat is bepaald in de Grondwet. Deze mensen zijn het algemeen bestuur van de provincie en bepalen het beleid. Elke vier jaar kiezen de Brabanders de leden van Provinciale Staten. Een belangrijke taak van Provinciale Staten is het controleren van het college van Gedeputeerde Staten (het dagelijkse bestuur van de provincie). Dit college wordt gekozen door de Staten. Voorzitter is de commissaris van de Koning, nu Wim van de Donk. Hij is ook de voorzitter van Provinciale Staten.

Partijen

Er hebben zich 15 partijen geregistreerd voor de Provinciale Statenverkiezingen in Noord-Brabant. Hierbij vallen drie partijen op, doordat het geen landelijk bekende partijen zijn: Platform Vrije Politiek, StemNL en Lokaal Brabant.

Platform Vrije PolitiekPlatform Vrije Politiek. Deze partij heeft geen lijsttrekker. Alle kandidaten op de lijst zijn even belangrijk en de kandidaat of kandidaten met de meeste voorkeurstemmen word(t)en lid van de Provinciale Staten. Om te weten hoe burgers over de verschillende onderwerpen denken, worden de Statenleden ondersteund door het onderzoeksbureau van het Platform Vrije Politiek dat enquêtes of referenda houdt en meningen verzamelt. Dat doet het platform bij bijeenkomsten of bijvoorbeeld met behulp van sociale media. Het Statenlid maakt uiteindelijk de keuze, maar gebaseerd op de keuzes en inzichten die de kiezers of inwoners inbrengen.

StemNLStemNL. Net als Platform Vrije Politiek wil deze partij, die liever een spreekbuis wil worden genoemd, via referenda en bijeenkomsten de burger meer macht geven na de verkiezingen. Citaat: “De huidige Parlementaire democratie is een schijndemocratie. Na elke verkiezing zijn we onze stem kwijt. En er is geen enkele mogelijkheid meer om de besluitvorming die ons raakt te beinvloeden. Hierin moet verandering komen. Naïef maar gemotiveerd zijn we gestart met een Politieke Partij. Liever noemen we het geen Politieke Partij maar in het huidige systeem is er geen andere optie. Dus vergeet de term en zie ons als een spreekbuis. StemNL wil stemrecht herintroduceren. Niet via een partij die veel beter weet wat goed voor u is dan u zelf. Maar door u aan het woord te laten. Uw mening te vragen op momenten van besluitvorming. Dus niet alleen bij verkiezingen maar ook en vooral erna.

Lokaal BrabantLokaal Brabant. Lokaal Brabant is een samenwerkingsverband van gemeentelijke politici uit plaatselijke partijen. Lokale partijen in het provinciebestuur is het doel van Lokaal Brabant. Deze partij is ervan overtuigd dat een overkoepelende ‘paraplupartij’ het beste de grote stem van lokale partijen in de gemeenteraden kan vertegenwoordigen. En er zullen verschillen van mening en opvatting zijn tussen de aangesloten lokale partijen, maar niet meer of minder dan de verschillen die zich nu voordoen tussen de gemeentelijke afdelingen van de landelijke partijen.

Tilburgse kandidaten die meedoen aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Partij Lijsttrekker Tilburgse kandidaten
VVD Bert Pauli 2. Martijn van Gruijthuijsen,
12. Alex Panhuizen,
22. Glenn Tuijt,
23. Jacob Borgesius,
26. Tom Klerks
CDA Marianne van der Sloot 7. Marcel Deryckere,
43. Erik de Ridder
PVV Alexander van Hattem 2. Harry van den Berg,
3. Patricia van der Kammen
SP Nico Heijmans 10. Francy van Iersel,
20. Nicolle van Hoof,
28. Kees van Ham,
50. Johan van den Hout
PvdA Stijn Smeulders 8. Tine van de Weyer,
10. Hennie van Deijck,
12. Patrick Vermeulen,
23. Joost Westland,
28. Henri van Loon,
32. Fons van Leersum,
33. Paul van Duijnhoven
D66 Anne-Marie Spierings – geen gegevens over de woonplaatsen van de kandidaten –
GroenLinks Patricia Brunklaus 7. Dwayne Heuvelmans,
11. Tim van Dijk (Udenhout),
20. Joris Bengevoord,
23. Babette Jongen,
36. Ali Yenice,
39. Mario Jacobs,
45. Roel van Gurp
50PLUS Frans Claassen – geen kandidaten uit Tilburg –
Partij voor de Dieren Marco van der Wel 6. Margreet Steendijk,
16. Ingrid Ramaan
Platform Vrije Politiek Partijonafhankelijke kandidaten – geen kandidatenlijst gepubliceerd –
StemNL Mario van der Eijnde – geen kandidatenlijst gepubliceerd –
Lokaal Brabant Jan Heijman 1. Jan Heijman,
5. John van Gorp,
10. Renee Koehof-Küpper,
13. Marco Brokx,
19. Frank Geers,
22. Thea Verhoeven,
26. Frans-Josef Oeijen,
27. Adrienne van Gorp-Adam,
28. KeesJan Coenraad,
29. Nick Robben,
31. Peter Galle,
32. Frans van Aarle,
33. Joost van Huijgevoort
Libertarische Partij Jasper de Groot 6. Rob Heirbaut,
7. Robert Ossenblok
ChristenUnie-SGP Hermen Vreugdenhil 21. Jos Roose
JEZUS LEEFT John van Hoek – geen kandidatenlijst gepubliceerd –

Meer informatie

Via het overzicht op de website Brabant.nl kunt u alle programma’s en kandidatenlijsten van de fracties raadplegen. Daarnaast is er ook een stemwijzer beschikbaar om te helpen bij het maken van een keuze. De Stemwijzer is hier te vinden. De verkiezingskrant verschijnt in de huis-aan-huis bladen in Noord-Brabant op 11 en 12 maart. Vanaf dan is de verkiezingskrant ook gratis af te halen in alle gemeentehuizen en openbare bibliotheken.

Open dag

Zaterdag 14 maart 2015 opent het provinciehuis aan de Brabantlaan in ’s-Hertogenbosch haar deuren voor alle Brabanders. In aanloop naar de verkiezingen van Provinciale Staten laat de provincie zien hoe ze werkt voor Brabant. De Open dag in het provinciehuis is van 10.00 uur tot 16.00 uur.

Bronnen: Brabant.nl | Ipsos-Nederland.nl)

Mobiele versie afsluiten