Site pictogram Tilburgers.nl

Brabant kiest: Waterschappen

Brabant Kiest logoOp 18 maart mogen alle stemgerechtigden weer naar de stembus, voor de verkiezing van het provincie-bestuur. Nieuw is dat de verkiezingen voor de waterschappen deze keer voor het eerst op dezelfde dag worden gehouden.

Tilburg ligt op de grens van twee waterschappen: De Dommel en Brabantse Delta. De grens tussen deze twee waterschappen loopt ongeveer over de Ringbaan West. Alle wijken ten oosten van de Ringbaan West plus het gebied tot de Zwartvenseweg horen bij waterschap De Dommel. Alle andere, inclusief de gehele Reeshof, horen bij Brabantse Delta.

Om een keuze te kunnen maken, is het ‘Kieskompas Waterschapsverkiezingen 2015’ gepubliceerd, waar u aan de hand van 30 stellingen kunt zien welke partij het dichtst bij uw mening staat.

In deze kompas valt op dat er, naast bekende namen als VVD, CDA, PvdA, TVP en 50plus ook een aantal partijen in staan die minder bekend zijn: waterschapspartijen.

waternatuurlijk-logo-header-nieuwWater Natuurlijk. Deze partij zet zich in om de belangen van natuur, milieu, landschap en recreatie in de waterschappen beter te kunnen beschermen. De partij zet zich in voor schoon, veilig, gezond en betaalbaar water. Water Natuurlijk is landelijk de grootste waterschapspartij en in alle waterschappen vertegenwoordigd.

algemene waterschapspartijAlgemene Waterschapspartij. Dit is een landelijke, niet-politieke groepering, die zich inzet voor een goede balans tussen de vier W’s: Waterveiligheid, Waterkwaliteit, Waterzuivering en Waternatuur. Want uw waterschapsbelasting kan ook maar één keer worden uitgegeven. Het motto van de AWP luidt: onafhankelijk, deskundig en betrokken.

werken aan waterWerken aan Water. Deze partij doet alleen mee voor waterschap De Dommel en hecht veel waarde aan een goede balans tussen de belangen van natuur, milieu, recreatie, landbouw en industrie en onderkent het belang van water als economische drager. Werken aan Water is niet politiek gebonden en is ook geen onderdeel van een landelijke partij.

Waterbreed 165x80West-Brabant Waterbreed. Deze partij doet alleen mee voor waterschap Brabantse Delta en is een waterschapspartij die opkomt voor de waterbelangen van boeren, burgers en buitenlui.
West-Brabant Waterbreed bestaat uit mensen met bestuurlijk kennis en ervaring en een brede visie op water, natuur, financiën en ruimtelijke ordening. De partij opereert onafhankelijk en is niet gebonden aan een landelijke politieke partij, standsorganisatie of enig andere ideologische beweging.

Waterschappen

wateroverlast tilburgWaterschappen behoren tot de oudste organisaties van het Nederlandse staatsbestel. Zij vormen letterlijk de basis van het poldermodel: van oudsher hebben waterschappen de taak namens de bewoners van een bepaald gebied de waterhuishouding te regelen.

Al sinds de 10e eeuw wordt in Nederland aan waterbeheer gedaan. In die tijd hield men zich vooral bezig met het graven van sloten om het water af te voeren, en het aanleggen van kaden. Het ging de inwoners om het beheersen van de hoeveelheid water, tegenwoordig de waterkwantiteitstaak genoemd. Daarnaast hield men zich bezig met het tegenhouden van het water van zee en rivieren. Dit is de waterkeringstaak. Zonder dijken zou 60% van ons land onder water verdwijnen. Het tegenhouden van het water is van oudsher een algemeen belang, waarbij dorpsbewoners genoodzaakt waren om samen te werken. Uit die noodzakelijke samenwerking ontstonden speciale organisaties: de waterschappen. Als het eerste ‘waterschap’ wordt een samenwerkingsverband (met een eigen bestuur) tussen buurschappen en heren bij Wijk bij Duurstede beschouwd. Dit samenwerkingsverband werd rond 1122 opgericht om een dam in de Kromme Rijn te beheren.

Tilburg te water 2009De 19de eeuw was een belangrijke eeuw voor de waterschappen. In de Grondwet van 1848 werd voor het eerst op landelijk niveau iets geregeld ten aanzien van de waterstaatszorg. Er werd vastgelegd dat de waterschappen daarvoor voortaan de verantwoordelijkheid droegen, onder toezicht van de provinciale besturen. Veel provincies richtten eigen waterstaatsdiensten in voor toezicht op en coördinatie van de talloze kleine waterschappen binnen hun grenzen.

Al in de 19e eeuw waren sommige waterschappen met afvalwaterzuivering begonnen. Maar pas in de loop van de 20e eeuw werd de zorg voor de kwaliteit van het water onderdeel van het takenpakket van de waterschappen, deels in samenspraak met de provincies. Tot die tijd werden stinkende sloten en grachten gewoon doorgespoeld met schoon water. De waterkwaliteitstaak is tegenwoordig een essentiële taak van de waterschappen.

Sinds het ontstaan van de eerste waterschappen zijn er in de loop van de tijd vele bijgekomen. Door de inpoldering van steeds meer nieuwe (landbouw)gronden werden er steeds nieuwe waterschappen opgericht. In 1945 was een onoverzichtelijk geheel ontstaan van ongeveer 2.500 waterschappen. Naast de grotere waterschappen waren er vele honderden polderschappen, die slechts één polder, dijk of vaarwater beheerden. De onoverzichtelijkheid werd nog eens versterkt doordat overal andere regels golden. Daarbij kwam de bezorgdheid over de gebrekkige bestuurlijke en financiële draagkracht van de vele kleine waterschappen. Nogal wat waterstaatswerken verkeerden in slechte onderhoudstoestand. De watersnoodramp van 1953 gaf een belangrijke impuls aan een reorganisatie van de waterschapsstructuur. Door fusies werd er langzaam maar zeker een schaalvergrotingsproces in gang gezet, dat sindsdien niet meer is gestopt. In 1974 waren er nog 800 waterschappen, en in 1997 nog 66. Anno 2015 zijn er 24 waterschappen in ons land. (Bron: Kieskompas.nl)

Mobiele versie afsluiten