Spring naar inhoud

Brabantse dierentuinen hebben een lesprogramma samengesteld voor alle kinderen

De gemiddelde leestijd bedraagt: 2 minuten
Een ranger op Safaripark Beekse Bergen geeft uitleg over de olifanten - Foto via Libema

Brabantse dierentuinen hebben gezamenlijk een lesprogramma samengesteld voor kinderen die nu thuis onderwijs krijgen. Hiermee hopen de dierentuinen een leerzame aanvulling te kunnen bieden.

In Safaripark Beekse Bergen geven de rangers op dinsdag en donderdag een online biologieles, compleet met opdracht waar kinderen dezelfde dag nog mee aan de slag kunnen gaan. De 'rangers' zullen voor de 'Safari School' professionele onderwijspakketten gebruiken die door de dierentuin zijn ontwikkeld voor basisscholen. Kinderen kunnen ook zelf onderwerpen aandragen waarover ze meer willen weten.  

“Normaal gesproken gaan docenten met de lessen aan de slag, maar dat gaat nu natuurlijk niet. Daarom willen wij daar graag bij helpen door het op onze eigen manier aan te bieden”, vertelt Klaas-Jan Leinenga, hoofd educatie bij Beekse Bergen.

Kijkje in de keuken 
In ZooParc Overloon zullen twee dierenverzorgers drie keer per week vloggen over wat er allemaal komt kijken bij het runnen van een dierentuin. Te denken valt aan een kijkje in de keuken, meelopen met de dierenarts of een demonstratie over hoe je een dierenverblijf schoonmaakt. Ook in dit geval kunnen kinderen zelf aangeven wat ze graag zouden willen zien.

Kinderen die graag knutselen kunnen terecht bij Dierenrijk. Deze dierentuin uit Mierlo gaat kinderen drie keer per week een bezigheid bieden, variërend van een leuke quiz tot een creatieve uitdaging, waarin deelnemers worden gevraagd om bijvoorbeeld een dier te knutselen of een kijkdoos te maken. Verder geeft de dierentuin tips voor onderzoekjes die ze thuis in de achtertuin of in hun eigen straat kunnen uitvoeren.

Kinderen betrekken
In verband met de maatregelen rondom de bestrijding van het coronavirus zijn de dierentuinen tot nader order gesloten voor publiek. Roel Huibers van ZooParc: “Maar de verzorging van de dieren gaat uiteraard wel door en het is fijn om op deze manier kinderen daar ook bij te kunnen betrekken.”

De lesprogramma's beginnen in de week van 23 maart. Safari School zal op dinsdag en donderdag om 10.00 uur online komen. De programma's van ZooParc en Dierenrijk worden op maandag, woensdag en vrijdag op internet gezet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.