Site pictogram Tilburgers.nl

Brabantse wethouders trekken aan de bel over onderzoek naar kindermishandeling

Zevenentwintig Brabantse wethouders, waaronder de Tilburgse wethouder Marcelle Hendrickx, trekken aan de bel over het onderzoekstraject bij een melding van kindermishandeling. Dat meldt het onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV) komende zondag 2017 in de uitzending.  Volgens de lokale bestuurders zorgt het huidige systeem dat een vermeend onveilig kind zeker vijf maanden moet wachten op duidelijkheid in het traject van melding tot maatregel.

Sinds 2015 zijn de wethouders verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Dat proberen ze snel en professioneel aan te pakken. “Wij wethouders hebben goed contact met alle organisaties die om het kind heen staan. Maar uiteindelijk zijn de protocollen leidend. En daar hebben wij als wethouders niets over te zeggen, terwijl we wel verantwoordelijk zijn en ons ook verantwoordelijk voelen voor de veiligheid van kinderen.”


Marcelle Hendrickx, collega-wethouders Patrick van Lunteren van Breda en Arjan van der Weegen uit Bergen op Zoom nodigen de ministers uit om te komen praten over de benodigde omvorming van dit proces. Wethouder Jeugd van Lunteren: “Beste  Ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) en Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), we moeten beter gaan samenwerken in het belang van het kwetsbare kind. We komen niet om geld vragen, maar willen aandacht voor dit probleem. De keten moet anders ingericht worden.” Van Lunteren: “Wij krijgen heel zorgelijke signalen over onveilige situaties voor kinderen.” Van Lunteren doet zijn uitspraken mede namens zijn zesentwintig collega’s.

Te veel organisaties zoals Veilig thuis, de Raad voor de Kinderbescherming, wijkteams en instellingen houden zich los van elkaar bezig met de aanpak van kindermishandeling. Deze organisaties werken vaak niet met, maar langs elkaar. Dit zou komen doordat ze gehinderd worden door het systeem. Patrick van Lunteren, de Bredase wethouder: “Dit is een bureaucratisch probleem. Veilig Thuis heeft protocollen van het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gekregen waar ze zich aan moeten houden, terwijl het ministerie van Veiligheid en Justitie (VenJ) eisen stelt aan de Raad voor de Kinderbescherming. De protocollen werken langs elkaar heen.” De wethouders zijn een onderzoek gestart om exact te achterhalen waar de pijnpunten liggen.

Door de verschillende organisaties, die vanaf hun eigen eilandje en binnen hun eigen protocol werken, duren de onderzoeken lang. “In het gunstigste geval duurt een onderzoek naar de situatie van een vermeend mishandeld kind vijf maanden”, zegt Van Lunteren. “En dan moet er niemand op vakantie gaan en moet er geen enkele wachtlijst zijn, want in dat geval kan het rustig een jaar duren, of zelfs langer. Al die tijd zit een kind in een onveilige situatie te wachten.”

De Monitor: dossier Kindermishandeling, zondag 19 maart om 22:35 uur op NPO 2.

Mobiele versie afsluiten