Site pictogram Tilburgers.nl

Bronzen portret van Koning Willem-Alexander onthuld

niko de wit peter noordanus beeld koning willem alexanderMaandagavond 13 april 2015 is tijdens de raadsvergadering de bronzen portret van Koning Willem-Alexander onthuld. Het bronzen hoofd is gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Niko de Wit en komt prominent in de Raadszaal te staan op een bijbehorende hardstenen sokkel.

Niko de Wit geeft uitleg over de achtergronden: “In de zomer van 2014 heb ik van de gemeente Tilburg een opdracht gekregen voor het maken van een klassieke bronzen portretkop van koning Willem-Alexander, bestemd voor de raadzaal van Tilburg. Het meer dan levensgrote portret heb ik gemaakt aan de hand van vele foto’s. Het project heeft ruim een half jaar in beslag genomen.”

niko de wit beeld koning willem alexander
Kunstenaar Niko de Wit

Over de details zegt de Wit: “Het portret heb ik in grove chamotte gemodelleerd en bij kunstenaars-werkplaats Beeldenstorm in Eindhoven à la cire perdue in brons gegoten. De patina is de natuurlijke kleur en huid die ontstaat als je het beeld behoedzaam ontdoet van de vormmassa. De gietloop en kanalen zijn aan de binnenkant gemonteerd, waardoor er aan de buitenkant van het portret geen sporen van giet- en ontluchtingskanalen te vinden zijn.”

De Wit sluit af: “Ik heb de opdracht als eervol ervaren, vooral omdat ik me steeds meer betrokken voel bij het wel en wee van de stad, waar ik overigens al weer 45 jaar met plezier woon.”

Mobiele versie afsluiten