Site pictogram Tilburgers.nl

Buien en veel wind

De weersverwachting voor het komende weekeinde: buien met veel wind. De zaterdag start wisselvallig, maar in de middag lijkt het droog te worden als het neerslaggebied naar België trekt. Andere weermodellen laten dat niet zien en dat zou dan een regenachtige zaterdag betekenen. Hopelijk valt het mee. Zondag krijgen we te maken met een afwisseling van buien en opklaringen. Langzaam wordt het kouder met 12 op zaterdag en 10 graden op zondag. Bij dit alles waait het stevig, waardoor de gevoelstemperatuur op zondag op slechts 5 graden uitkomt.

Na het weekeinde houdt het wisselvallige en onstuimige weer aan en dalen de temperaturen tot zelfs onder de 10 graden. De nachten worden ook kouder en dalen richting het vriespunt met kans op vorst aan de grond. Wind en buien bepalen nog steeds het weerbeeld. Vanaf woensdag wordt het allemaal erger en gaat het regenen wat tot het einde van de week aanhoudt.

Maart lijkt wel een onstuimige natte herfstmaand te worden. In de eerste week is er al 20 mm afgetapt en voor de komende tien dagen gaat dat nog wel even door. In Noord-Holland viel deze hoeveelheid afgelopen nacht en vanochtend met in Heerhugowaard 27 mm aan neerslag. Daarnaast deed de wind ook nog flink mee, waarbij af en toe zelfs door het KNMI code geel werd afgekondigd voor zware windstoten. Dat gebeurde afgelopen maandag en op donderdag. En terecht. Want op maandag werden in de ochtend, vlak voor de carnavalsoptochten, windstoten gemeten van meer dan 100 km/u aan de kust. Gelukkig ging daarna alle optochten van start en werd er geen een afgelast.

Donderdag bleef het beperkt tot een windstoot van 94 km/u in opnieuw Vlissingen. Opvallend is een zware windstoot in onze eigen Brabant: Volkel noteerde er namelijk een van 92 km/u en dat is toch windkracht 10. Kortom, het was onstuimig herfstweer deze week. Daarbij waren alle dagen zacht met gemiddeld 12 tot 13 graden. De donderdag sprong er toch wel uit door de felle buien die gepaard gingen met plaatselijk hagel, onweer en windstoten. Dordrecht en Vlaardingen meldden hagel en Luttenberg (Overijssel) noteerde een klap onweer. En we zijn er nog niet vanaf. De komende uren komt het volgende buiengebied alweer over ons heen die met zeer zware windstoten gepaard kunnen gaan tot 100 km/u langs de kust. En het weekeinde ziet er ook onstuimig uit. Het lenteweer van vorige week is letterlijk het land uitgeblazen en komt voorlopig niet meer terug. De temperaturen gaan na het weekeinde zelfs nog verder naar beneden tot onder de 10 graden en er gaat nog meer regen vallen.

Oorzaak van al dat natuurgeweld is een aanhoudende westelijke stroming, waarop de ene na de andere depressie wordt aangevoerd. Zowel vanavond als vannacht is het een komen en gaan buien die vooral de komende uren nog met windstoten gepaard gaan. Daarbij zakt het kwik naar zo’n 5 graden. Op vrijdagochtend nemen de buien en wind af en wordt het droog. In de middag verschijnen er zelfs opklaringen, waarbij de temperatuur op 11 graden uitkomt.

Het is echter allemaal maar van korte duur, want we krijgen opnieuw een onstuimig weekeinde voor de boeg met buien. Zaterdag kan misschien nog meevallen. We starten wel met regen, maar in de middag lijkt het droog te worden omdat het neerslaggebied verder over België trekt. Maar als dat niet het geval is krijgen we een regenachtige zaterdag. Op zondag vallen er regelmatig buien die afgewisseld worden door droge momenten met wat zonneschijn. Langzaam beginnen de temperaturen te zakken van 12 op zaterdag tot een graad of 10 op zondag. Daarbij waait het vrij krachtig tot hard, waardoor de gevoelstemperatuur op zondag op slechts 5 graden komt te liggen.

Na het weekeinde houdt het wisselvallige en onstuimige weer aan en dalen de temperaturen tot maximaal 9 graden. Zelfs de nachten worden koud met kans op vorst aan de grond. Dinsdag wordt een dag om uit te waaien. Een depressie bij IJsland breidt zich namelijk helemaal uit tot over onze regio en tegelijkertijd probeert een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan deze weg te duwen.

Het gevolg is een enorm windveld, waar we in komen te zitten. Op de Noordzee kan dan even een storm komen te staan. Bij dit alles vallen er in de loop van de dag buien. Vanaf woensdag gaat het regenen en het ziet er naar dat uit dit een aantal dagen duurt. En dat komt omdat we precies op een lijn komen te zitten waar het ene na het andere neerslaggebied elkaar opvolgt. Er kan zomaar 30 tot 40 mm vallen in de laatste dagen van de week.

Mobiele versie afsluiten