Buiig en guur

Alle foto’s van John Geerts

Afgelopen woensdag stond de zon precies boven de evenaar en dat betekent dat op het Noordelijke Halfrond de lente begint. En het weer handelde daar meteen naar. Het werd de warmste dag van het jaar tot nu toe met 19,6°C in onze regio. Het Limburgse Ell had 19,5°C en Eindhoven en Arcen ieder 19,2°C. Overigens leverde dat geen dagrecords op, want dat staat voor de start van de meteorologische lente op 23,1°C waargenomen tien jaar geleden in Berkel-Enschot, Eindhoven en Arcen.

De zon kreeg daarbij alle kansen afgewisseld met sluierwolken. Deze werden in de loop van de middag zo dik dat we een melkachtige hemel kregen waar de zon nog doorheen probeerde te breken. Die bewolking werd afgelopen nacht alsmaar dikker, waardoor deze donderdag als een sombere 21e maart de boeken is ingegaan. Daardoor gingen de temperaturen ook naar beneden en kwamen vandaag op slechts 12 graden uit. Wat een verschil met gisteren.

We hebben te maken met een stormdepressie bij IJsland en deze zet op vrijdag koers naar de kust van Noorwegen. De neerslaggebieden ervan weten ons te bereiken en dan begint het te regenen dat tot in de avond aanhoudt. Daarbij kan meer dan 10 millimeter vallen. Tevens begint de wind aan te trekken en deze brengt ons koude lucht rechtstreeks afkomstig vanaf de poolstreken. Het kwik blijft dan op een graad of 11 steken.

In het weekeinde wordt het allemaal nog kouder en zelfs guur. Dat laatste heeft te maken met de wind die matig tot vrij krachtig wordt. En aangezien de thermometer nog geen 10 graden zal aanwijzen ligt de gevoelstemperatuur op zo’n 5 tot 6 graden! Dit alles gaat ook nog eens gepaard met een komen en gaan van buien afgewisseld met opklaringen.

De meeste buien zullen op zaterdag vallen; op zondag beperkt het zich tot een enkele bui en gaat het nog iets harder waaien. Brrrrrrr. De depressie ligt op zondag boven Denemarken, maar is niet meer zo actief. Daardoor nemen de neerslagkansen ook af. Na het weekeinde krijgen we te maken met een lagedrukgebied bij Ierland en die zal ons de hele week gaan bepalen, waardoor we in een zuidelijke stroming terechtkomen. Op maandag is er nog niets aan de hand en keert de rust helemaal terug. De wind neemt af, het blijft droog en de temperatuur stijgt naar de 12 graden. Op dinsdag begint de depressie zich wat uit te breiden, waardoor de bewolking de overhand zal hebben. Daaruit kan een enkele bui vallen.

En dan verhuist de depressie op woensdag naar de kust van Normandië en neemt in eerste instantie in kracht toe. Het gaat dan ook flink regenen, maar wordt het met 14 tot 15 graden wel een stuk zachter. Al vrij snel trekt het lagedrukgebied zich terug naar Ierland en komen we opnieuw in wat rustiger vaarwater terecht. Witte

Donderdag ziet er dan ook prima uit met een afwisseling van wolken en zonneschijn. Het blijft droog, en het kwik klimt verder omhoog tot 15 graden op Goede Vrijdag en 16 met Pasen. Maar niet alle weermodellen laten het zo warm worden. Sommige laten de temperaturen rond de 10 en 12 graden schommelen. Het paasweer voorspellen blijft moeilijk. Vorige week werd er zelfs nog sneeuw voorspeld en begin deze week was het 22 tot 23 graden. Kortom, het kan met Pasen nog alle kanten op gaan.

Geef een reactie