Burgemeester Ante Stipčić van Trogir (Kroatie) bezoekt Tilburg

Twee burgemeesters: Peter Noordanus en Ante Stipčić

Ante Stipčić, de burgemeester van Trogir, Kroatië, was met Zlatko Rozić, directeur van de plaatselijke sociale werkvoorziening en Zdravko Lučić, directeur van het afvalbedrijf in Trogir, de afgelopen dagen in Tilburg voor een werkbezoek.

De aanleiding voor dit bezoek ligt in het feit dat Kroatië sinds 1 juli 2013 lid is van de Europese Unie en nu aan de vele, soms veeleisende wetten en regels van de EU moet voldoen, onder andere op het gebied van afvalverwerking.

Ante Stipčić: “Sinds Kroatië bij de EU hoort hebben we veel nieuwe verplichtingen als land. Sinds oktober 2013 is onze vuilstortplaats gesloten omdat we volgens de EU-inspectie niet volgens de regels gestort hebben. We zijn sindsdien bezig met het regelen van alle administratie en vergunningen. We moeten het afval bedekken met zand, dus ook dat hebben we gedaan. Maar we willen ook naar een milieubewuste manier van afvalverwerking.”

Hiertoe heeft de Kroatische delegatie op donderdag 19 juni een bezoek gebracht aan het BAT en geleerd hoe in Tilburg het inzamelen en verwerken van afval is geregeld. Vrijdag 20 juni zijn zij op bezoek geweest bij de milieustraat, om in de praktijk te zien hoe afvalscheiding in z’n werk gaat. Ante Stipčić: “We willen onze bewoners in Trogir leren bewust met het milieu en de natuur om te gaan. Daarom is de volgende stap om afval te gaan scheiden en een milieustraat in te richten. We zijn ook in Amsterdam geweest en daar hebben we gezien dat afval helemaal niet gescheiden wordt, in Tilburg zijn jullie hiermee veel verder. Het goede voorbeeld zou juist door grote steden gegeven moeten worden, maar hier is het precies andersom.”

In Tilburg haalt kringloopwinkel La Poubelle wekelijks bij de milieustraat de nog bruikbare spullen op, die door mensen zijn weggegooid. Hiermee valt in de kringloopwinkel nog geld te verdienen. Gaat dat in Trogir ook gebeuren? Ante Stipčić: “Waarom denken jullie altijd aan winst en niet aan het milieu?! Zeker, alles wat je opnieuw kunt gebruiken, kun je op verdienen. Maar we beginnen eerst met milieubewustzijn, daarna kijken we naar de economische mogelijkheden. Zdravko Lučić vult aan: “We betalen nu voor elke kilo gemengd afval dat we naar de verbrandingsoven brengen, dus om kosten te besparen is afvalscheiding een kans. Maar afval kost nou eenmaal geld, dat is een feit. We beginnen met primair scheiden van papier, plastic en kleding, waarvoor we in de stad containers plaatsen. Maar in Kroatië is de levensbehoefte anders. Mensen gebruiken hun spullen tot het helemaal op is. We zijn op de goede weg, want we zijn nu bezig met wat jullie al voor elkaar hebben.” Ante Stipčić: “We hebben aan de toekomst iets goed te maken.”

Social Innovation tour

In het kort komt Social Innovation erop neer, dat problemen in de samenleving op een andere manier worden bekeken en opgelost, waarbij de samenwerking van de overheid, onderwijs, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties een belangrijk middel is. Het gaat dan bijvoorbeeld om problemen op het gebied van zorg, wonen en arbeidsmarkt. De Social Innovation tour dient als een manier om vooral politici uit Tilburg en omliggende gemeenten kennis te laten maken met bedrijven en organisaties.

Vanuit de belangstelling voor deze sociale vernieuwing (Social Innovation), waar Tilburg de laatste jaren veel stappen in maakt, haakte de groep uit Trogir vrijdagmiddag aan bij de Social Innovation tour, die voor de tweede keer georganiseerd werd door Midpoint Brabant. Maar voor aanvang maakte burgemeester Ante Stipčić kennis met burgemeester Peter Noordanus, waarbij hij hem een groot fotoboek van Trogir overhandigde als geschenk. Peter Noordanus sprak hierbij uit dat Ante Stipčić zeer welkom is en dat hij zich een beter gastheer had getoond als hij eerder op de hoogte was geweest van zijn komst. Ook hoopte hij dat de samenwerking tussen Trogir en Tilburg zou worden versterkt.

Nadat de Social Innovation tour was ingeleid door burgemeester Noordanus, Philip Eijlander, rector-magnificus van Tilburg University en Jan Bikker van Midpoint Brabant, ging het gezelschap in drie groepen op pad naar verschillende bedrijven in en rondom Tilburg.

Ante Stipčić: “We zijn ons zeker wel bewust van de noodzaak van Social Innovation, maar het is belangrijk dat de staat het ondersteunt. In Kroatië gebeurt dat nog niet. Ook zien we dat de burger er nog niet bij wordt betrokken, ook in Tilburg gebeurt dat nog te weinig, terwijl als je zelf enthousiast bent, haken mensen er graag op in. Philip Eijlander zei dat ook, hij heeft gelijk.”

Veruit de meeste indruk maakte het bezoek aan ‘De Smaakmakers’ in Goirle, een project van Amarant waarin mensen met een beperking een grote bakkerij en keuken met een winkel runnen. Hier worden brood, banket en bonbons gemaakt, maar ook wordt van hier uit de catering verzorgd voor organisaties in de omgeving. En er vlakbij is een nieuw project van Amarant in ontwikkeling bij de historische molen ‘De Wilde’ en het omliggende park met dierenweide.

Zdravko Lučić: “Het is erg mooi dat de universiteit hier samen wil werken met de overheid. Bij ons is dat nog ondenkbaar.” Zlatko Rozić: “Het bedrijf waarvan ik directeur ben is een soort combinatie van ‘BAT’ en ‘Diamant’. Ik heb veel mensen met een beperking in dienst en ik moet de containers voor afvalscheiding gaan plaatsen, de ‘groene eilanden’. Maar doordat de staat niks bijdraagt hebben we de middelen niet om die plekken in te richten, terwijl ik het vanaf 1 juli aanstaande verplicht ben. Het valt op hoe goed het bij jullie is georganiseerd en hoe positief er met deze mensen wordt omgegaan. Ze worden gestimuleerd om mee te doen en zich te ontwikkelen.” Ante Stipčić: “Als ons niet was verteld dat in de bakkerij mensen met een beperking werkten, dan was het ons niet opgevallen, deze mensen zijn zeer gemotiveerd en werken minstens zo hard als ander werknemers. Compliment!”

Geef een reactie