Site pictogram Tilburgers.nl

Burgemeester Theo Weterings: “Tilburgers, kom uit je stoel.”

Burgemeester van Tilburg Theo Weterings heeft vanmiddag gestemd in het stemlokaal op het Burgemeester Stekelenburgplein aan de noordzijde van het NS-station. Hij zei tegen de verzamelde Tilburgse pers erg blij te zijn om als Tilburger weer te kunnen stemmen in de stad waar hij geboren is. En hierbij riep hij ook alle andere Tilburgers op hetzelfde te doen. “Tilburgers, kom uit je stoel. Op je stempas staat waar het dichtstbij zijnde stembureau is. Loop er nog even naartoe, het kan nog tot negen uur.”

Op de vraag waarom dit zo belangrijk is: “Tilburgers hebben het hart vaak op de tong, hebben overal een mening over, dus dan is het ook zeker belangrijk om je stem te laten horen. Want de Tilburgers bepalen de zetelverdeling in de gemeenteraad, ongeacht hoeveel van hen gaan stemmen. Degenen die wel gaan stemmen, bepalen.”

Tilburg heeft al veel verkiezingen op rij één van de laagste opkomstcijfers van Nederland. En ook deze keer lijkt die traditie zich voort te zetten. Theo Weterings: “Meer stemlokalen hebben we al eerder geprobeerd en dat heeft toen geen hogere opkomst opgeleverd, dus we moeten echt eens bekijken hoe we het opkomstcijfer omhoog gaan brengen.”

Ons is opgevallen dat veel stemlokalen in Tilburg heel onduidelijk zijn aangegeven op straat of op een onlogische plaats zijn neergezet, zoals langs de Spoorlaan (NS-station zuidzijde) of slecht toegankelijk zijn, zoals bijvoorbeeld het stemlokaal in de Harmonie aan de Stationsstraat. “Ik heb zelf de situatie nog niet gezien, dus ik zal dat eerst moeten bekijken.” is de eerste reactie van Theo Weterings hierop, waarna hij zich omdraait om het stemlokaal te bekijken waar hij zojuist gestemd heeft. “Ja, ik kan me voorstellen dat het wat uitbundiger zou mogen. Bedankt voor de suggestie alvast.” besluit hij.

Mobiele versie afsluiten