Op maandag 7 september, tijdens de vergadering van de commissie Vestigingsklimaat, zal er uitgebreid gediscussieerd worden over de verbouwing van Stadskantoor 1, het Tilburgse Stadhuis, met daarin plaats voor winkels op de begane grond. Hoewel de gemeenteraad de definitieve beslissing zal nemen in de raadsvergadering van 21 september, zal het beslissende debat gevoerd worden in de commissie-vergadering.
In de afgelopen maanden hebben steeds meer Tilburgers hun mening geuit over de plannen. Winkeliers, ondernemers, vastgoedeigenaren keerden zich al eerder tegen de voorgenomen plannen en inmiddels hebben tientallen bekende Tilburgers zich aangesloten, waaronder acteur Marc-Marie Huijbrechts, (emeritus-)hoogleraren Jos Swanenberg, Arnoud-Jan Bijsterveld, Anton van Kalmthout en Cyrille Fijnaut en diverse directeuren of voorzitters van grote bedrijven en organisaties, waaronder Jan Melis, voorzitter van de Kamer van Koophandel en voorzitter van het CDA.
De bijbehorende petitie telt op het moment van schrijven 1199 handtekeningen van Tilburgers die het, om diverse redenen, niet eens zijn met de verbouwplannen. Het Brabants Dagblad heeft een opiniepeiling gepubliceerd met de stelling: “Het winkelrondje Tilburg is een goed plan, ook als dat het aanzicht van het stadskantoor verandert”.
Op Facebook is de actiegroep ‘Behoud Stadskantoor Tilburg’ opgericht, waarvan de nu bijna 300 leden zich hebben voorgenomen om bij het debat over het stadhuis aanwezig te zijn.
De bezwaren richten zich enerzijds tegen de uitbreiding van het winkeloppervlak in de Binnenstad, met een slordige 10.000 vierkante meter. Anderzijds tegen het verdwijnen van 42 van de huidige 47 bomen in het gebied en de bedreiging van één van de twee 170 jaar oude platanen.
Naar verluid zouden inmiddels 11 insprekers zich gemeld hebben om hun mening aan de commissie kenbaar te maken. In Tilburg hebben alle burgers het recht om de vergadering 5 minuten toe te spreken, op persoonlijke titel of namens een organisatie. Aanmelden kan tot maandag 12.00 uur bij de raadsgriffie: per e-mail via raadsgriffie@tilburg.nl of telefonisch via (013) 542 82 84.
Links naar enkele van 32 bijbehorende documenten
- Steenhuis Meurs – Stadskantoor Tilburg, Cultuurhistorische waardestelling
- Beoordeling bomen, Ontwikkeling Stadhuisplein Tilburg
- Groeiplaatsonderzoek Plataan – Van Helvoirt
- Rijnboutt – Stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteit
- Afdeling Ruimte, gemeente Tilburg – Paleis en omgeving
- Presentatie ontwerpvarianten
- Reactie van stichting Stadsbomen
- Inspraakteksten van Ad van Eijck namens de Heemkundekring Tilborgh, Ed Bergers, namens de Inspiratiearchitecten, Rob van Putten namens Stichting tot behoud van Tilburgs Cultuurgoed, Joeseph van Asten, docent Academie Beeldende Vorming, en Jo Jongen gespreksleider Platform Ruimtelijk Erfgoed Tilburg.
- Niko de Wit, kunstenaar – Stadskantoor 1 als kunstwerk
- Brief van winkeliers, ondernemers en vastgoedeigenaren: Grimbrere, Men at Work, The Sting, B&F Vastgoed, OD Investments, Walco, Hennes & Mauritz, Sacha, Twin Sport, Belfin, Royalton Hill, Wereldhave, Mango, Sissy-Boy, V&D, DBN Groep, Van Deursen Group, Van Haren, Hr. de Werk, Mdiamarkt en Hema.
- Lijst van bekende Tilburgers die de gemeenteraad van Tilburg oproepen om het stadhuis te behouden
- Brief VolkerWessels
4 reacties
Voeg die van jou toe →de gemeente wil de leegstand aanpakken door meer winkels te bouwen, goedkopere huren?, zodat de bestaande vastgoedmaatschapijen hun huren wel omlaag moeten doen. (?)
de gemeente weet donders goed dat leegstand in stand wordt gehouden door het aantrekkelijke fiscale voordeel. een vastgoedmaatschappij heeft natuurlijk meerdere BV’s, als in 1 BV verlies wordt geleden door bijv. leegstand van een groot kantoorkomplex (bijv. stadskantoor 3) en laat die huur gewaardeerd zijn op zeg maar iets van 250.000, euro per jaar,
dan hebben zij voor de andere BV’s een compensabel verlies van 250.000,-. Ze zouden wel gek zijn om de huurprijs naar beneden te doen voor zeg maar 150.000,- euro, daar inkomstenbelasting over te moeten betalen en alle kosten van onderhoud. DAAROM gaan de huurprijzen niet omlaag! Ook niet als de gemeente winkels bij bouwt!
Precies wat Pebiit hierboven zegt! Waarom alleen berichten over de tegenstanders van de verbouwplannen?? Dat gebouw is spuuglelijk! Persoonlijk had ik liever gezien dat ze het plat gegooid hadden. En er een mooie nieuwbouw zou komen, die beter bij de stijl van het paleis raadhuis past! Deze renovatie van bijna €75,- is echt een belachelijke geldverkwisting.
En dat er zoveel bomen voor moeten wijken, ben ik op tegen. Maar die fantasieloze grijze doos zal er een stuk beter uit zien, met een nieuw en fris jasje!
Waarom lees ik alleen maar berichten over tegenstanders? Ik heb er geen enkele moeite mee. Het stadskantoor is foeilelijk. Dat was in de zeventiger jaren rond de bouw van dit gedrocht de mening van half Tilburg. Cees de sloper werd verketterd na de sloop van het oude raadhuis en omgeving en de nieuwe invulling. De mening van al die ondernemers is uit puur economische motieven dus daar til ik niet zo zwaar aan. Bang voor hun eigen omzet. Laten die er zelf maar eens voor zorgen dat die 33% daling van centrum bezoek verandert. Lijkt me toch hun schuld met zo’n oninteressant winkelaanbod. Een paar publiekstrekkers zijn zeker op z’n plaats.
Een plan te dwaas voor woorden! Bewust zo in elkaar georkestreerd dat het nog moeilijk valt te ontrafelen! Wel met loze politieke woorden, maar gezien de inmiddels genomen besluiten in de praktijk haast onmogelijk (camel-nose procedure)! De transparantie is dus ver zoek, evenals de betrouwbaarheid (vertrouwelijke behandelingen)! De politiek onwaardig!