Site pictogram Tilburgers.nl

Buurten in Tilburg 4: Korvel, Oerle en Berkdijk

27 September 2019 verschijnt het vierde deel in de reeks ‘Buurten in Tilburg’. En dit vierde boek gaat over Korvel, Oerle en Berkdijk. Bij de naam van het stadsdeel Korvel staat de Korvelseweg, het Korvelplein, de karakteristieke kerktoren en het stadion van Willem II centraal.

Maar Korvel is veel groter en kent zelfs voor de Tilburgers veel straatjes en plekjes die zich aan het oog onttrekken als je daar toevallig niet woont. Voeg daaraan
nog het aangrenzende Oerle en Berkdijk toe, en het is niet verwonderlijk dat een ‘Tilburgs fotoalbum’ van deze wijken meer dan driehonderd historische foto’s en documenten bevat.

Dit ‘fotoalbum’, zoals samensteller Ronald Peeters het zelf noemt, is al weer het vierde deel in de succesvolle boekenreeks ‘Buurten in Tilburg’. Eerder verschenen albums over de Hasselt, Broekhoven, en Jeruzalem, Koningshoeven en Armhoefse Akkers.

Kaart uit 1834 met de buurten Berkdijk, Korvel en Oerle

Samensteller Ronald Peeters licht toe: “De formule is eenvoudig maar effectief. Ik beschrijft de ‘grote’ geschiedenis van het onderwerp, en presenteer vervolgens honderden foto’s waarop we de ‘kleine’ geschiedenis terugzien. Het eerste is boeiend en leerzaam, maar vooral de kleine, recente geschiedenis roept de meeste herinneringen en verhalen op.”

“Daarbij moeten we denken aan foto’s van de verdwenen straatbeelden, de nijverheid en industrie die ooit het leven beheersten, en historische momenten zoals de bouw van de nieuwe Korvelse kerk of het bezoek van koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma aan de textielfabriek van Van Dooren en Dams, toen aan het plein gelegen.”

“Op het plein stond ooit ook een muziekkiosk – een geschenk van fabrikant Emile van Dooren – waar het befaamde harmoniekorps L ‘Echo des Montagnes concerteerde op zon- en feestdagen. Het rijke verenigingsleven in de genoemde wijken komt ruim aan bod, maar het interessantst zijn toch wel de foto’s die indertijd veelal door de bewoners zelf zijn gemaakt. Gouden bruiloften, communiekantjes, volksrevues, de opening van een speeltuin, de jongens- en de meisjesclub van De Poel op zomerkamp in Reusel.”

Zoals ook bij andere delen van de reeks kreeg Peeters bij de samenstelling steun van particuliere verzamelaars. Aan dit boek leverde Rien van den Berg een belangrijke bijdrage. Daarmee komen tientallen beelden weer tot leven die nooit eerder in gedrukte vorm verschenen zijn, en die voor velen een feest van herkenning zullen zijn.

Het boek is vanaf 27 september 2019 verkrijgbaar in de boekhandel of via www.boekenfabriek.nl .

Mobiele versie afsluiten