Caecilia van Peski (D66): “Democratie is niet voor bange mensen”

Caecilia van Peski

Op 12 september kiest Nederland een nieuwe Tweede Kamer. Caecilia van Peski komt uit Tilburg en staat als 35ste op de kandidatenlijst van D66, wat aanleiding is voor een gesprek over haar ideeën en idealen. We ontmoeten elkaar in MFA Het Spoor, waar D66 een besloten vergadering houdt over de verkiezingscampagne. “Besloten? Dat is wel vreemd, zou eigenlijk niet nodig moeten zijn, want daar gaat het toch helemaal niet om!” roept Caecilia een beetje verrast. We blijven dus maar in de openbare ruimte van de accommodatie.

Over haar motivatie om naar de Tweede Kamer te willen vertelt Caecilia: “Mijn persoonlijke reden is dat het op dit moment precies op z’n plek valt. Ik zou eigenlijk tot 2014 in Georgie blijven, waar ik deelnam aan een vredesmissie van de EU, dat geleid wordt door het Bureau voor Democratische Instellingen en Mensenrechten van de OVSE. En daarna zou ik in 2014 meedoen met de verkiezingen. Maar ik ben onverwachts veel eerder terug gekomen, doordat ik een zwaar verkeersongeluk heb gehad. Bovendien viel het kabinet dit voorjaar en ja… eigenlijk kwam dat goed uit voor mij.”

Caecilia heeft bij dat ongeluk enkele nekwervels, haar schouderbeen en diverse andere botten gebroken en is al ruim een jaar bezig met revalideren, maar toch wil ze weer heel graag aan de slag.

Op waarnemingsmissie in Georgië

“Maar het gaat natuurlijk niet om mij persoonlijk. Ik zet me volledig in voor democratisering in het buitenland, maar ook in Nederland. We gaan er teveel van uit dat in Nederland de democratie al af is, maar democratie is nooit af. Er is geen eindpunt, democratie moet je steeds blijven onderhouden. De ‘verzadigde democratie’ zoals we die nu in Nederland kennen, roept gemakzucht en vermoeidheid op.”

Democratie, in samenhang met onderwijs, is duidelijk de passie van Caecilia, ze vervolgt: “Nederland staat op de 10de plaats van de ‘World Democracy Index’. De Democratie-index is een index samengesteld door de Economist Intelligence Unit, onderdeel van The Economist Group, het bedrijf dat onder meer het weekblad ‘The Economist’ uitgeeft. De lijst is een weergave van het democratisch gehalte van bijna alle landen op de wereld. (Bron: Wikipedia).”

Bij de komende verkiezingen krijgt ook Nederland verkiezingswaarnemers vanuit de OVSE op bezoek, die rapporteren of de verkiezingen eerlijk verlopen. De voornaamste reden is, dat het systeem van volmachtstemmen dat Nederland kent, veel kritiek krijgt vanuit het buitenland; het wordt gezien als een zwakke schakel.

“Onderwijs is een kernbegrip van democratie en één van de 60 criteria die worden onderzocht voor de Democratie-index. Want pas als je dingen weet, kun je een ‘educated opinion’, een goed overwogen mening geven. Het is heel essentieel om altijd te blijven leren, ieder binnen zijn of haar mogelijkheden, woekeren met je talenten. En daar mag je mensen ook op aanspreken, want iedereen is in de eerste plaats zelf verantwoordelijk”

Over de macht van de Europese Unie is Caecilia heel duidelijk: “Er moet meer macht naar Europa, want we zijn allemaal aan elkaar verbonden, wereldwijd. Wereldburgerschap is niet iets van de laatste 50 jaar, in de tijd van Marco Polo waren mensen al wereldburgers. We hebben elkaar nodig om zaken goed te regelen. Bijvoorbeeld de Euro. Financiële controle moet centraal in Europa worden georganiseerd. Maar ook het migrantenbeleid. Het kan niet zo zijn dat migratie vanuit andere delen van de wereld alleen een probleem is van de landen die aan de buitengrenzen van Europa liggen, en aan de andere kant; we mogen mensen niet aan hun lot overlaten.”

“Maar ook de landbouw moet centraal worden geregeld. Het is onnodig om boontjes vanuit Kenia naar Nederland te importeren, bijvoorbeeld. Het inperken van lange transport-afstanden van voedsel en goederen, kun je niet aan de vrije markt overlaten, want die kijkt niet naar de belasting voor het milieu. Europa moet een centrale campagne voeren om mensen ervan bewust te maken dat ze beter groente kunnen kopen die lokaal geteeld is. En voor goederen die je van ver moet halen, zoals koffie, kun je veel beter in Europees verband een eerlijk prijs afspreken met koffieboeren.”

Afbeelding: www.re-define.org

De Euro kwam al even ter sprake, over de schuldencrisis die wereldwijd om zich heen grijpt, ziet Caecilia vooral een kans: “Deze crisis biedt een mogelijkheid voor ontwikkeling. We zijn geleidelijk verworden van een collectieve samenleving naar een individualistische samenleving waarin iedereen vooral met zichzelf bezig is. Deze crisis dwingt ons weer meer de collectieve kant op. Maar daarnaast zullen vooral andere dingen dan goederen een meerwaarde krijgen, Ik denk dat de waarde van ‘dingen’ als stilte, kennis en vaardigheden veel groter gaat worden. Dit zie je al in nieuwe burgerinitiatieven zoals Goei Eete en Repair Café hier in Tilburg.”

Ten slotte besluit Caecilia: “‘Geloof in de kracht van mensen’ en ‘Denk en handel internationaal’ zijn twee van de vijf ‘richtingwijzers’ van D66 en mijn twee belangrijkste drijfveren. We moeten er in ieder geval  voor zorgen dat we door de crisis niet met de ruggen naar elkaar gaan staan. Ieder mens moet zo vrij mogelijk kunnen zijn, zolang dat niet ten koste gaat van de vrijheid van anderen. Democratie is niet voor bange mensen, waar angst leeft onder burgers, voor de overheid, voor faillissement of voor terrorisme, kan geen democratie bestaan. Ook hier is onderwijs de oplossing, kennis kan die angst wegnemen.”

Heel mooi artkel over Nobel van Ceacilia van Peski (D66)

‘Geloof in de kracht van mensen’

Papier is geduldig, in de praktijk ligt dat voor de gehele politiek toch een stuk ingewikkelder.

Wat mogen politieke partijen nog leren?

Dat mensen gemotiveerd raken als ze zelf de ruimte krijgen om iets voor elkaar te organiseren. Politici zouden mensen meer de ruimte mogen bieden door te faciliteren, niet elk idee doodknuffelen en claimen. We krijgen steeds meer te maken met een terugtrekkende overheid waardoor burgers op zichzelf en elkaar zijn aangewezen. Politici doen er goed aan zich bescheiden op te stellen, oog en oor te hebben voor mensen en zich hard te maken om initiatieven van mensen uit de stad een kans te geven. Mensen willen graag iets doen, maar niet als ze steeds gefrustreerd raken door een overheid die alleen maar naar kosten kijkt en sociale waarde negeert.

Lokaal eten kan al in Tilburg. Het burgerinitiatief Goei Eete slaat de brug tussen de consument en de lokale boer. Lekker eten en weten waar het vandaag komt, met een betere prijs voor de producent, dat is vandaag te realiseren. Kom dus in actie. Wij geloven in de kracht van mensen om het anders te organiseren: duurzamer, lekkerder en bovenal eerlijker.

Geef een reactie