Site pictogram Tilburgers.nl

Campagne Provincie: Meer Brabanders op fiets naar het werk

De Sjees campagne-fiets. Het eerste exemplaar werd aan een medewerker van de Efteling overhandigd. vlnr Roodkapje, wethouder Bruijniks (Loon op Zand) en Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven.

Meer Brabanders op de fiets naar het werk. Dat is de inzet van de nieuwe campagne Sjees Gangmakers, die op maandag 20 mei 2019 door de Provincie Noord Brabant werd gelanceerd tijdens een inspiratiemiddag voor werkgevers in de Efteling.

De campagne roept Brabantse werkgevers op om de fiets te promoten onder hun werknemers.

Staatssecretaris Stientje van Veldhuizen van Infrastructuur en Waterstaat verrichtte de aftrap. De campagne is een initiatief van Ons Brabant Fietst.

Tijdens die inspiratiemiddag deelden Enexis Groep, Fujifilm, TU/e, Gazelle en de Efteling hun ervaringen met het opzetten van mobiliteitsbeleid, communicatie met medewerkers, fiscale voordelen, het uitproberen van e-fietsen en leasefietsen.

benoeming Efteling tot 1ste Brabantse Gangmaker v.l.n.r. Etiënne Lataster, programmamanager Ons Brabant Fietst, Tom Jessen, dagvoorzitter, Wyke Smit, Team Lead Bestuurlijke Zaken Efteling, Koen Sanders, Directeur Commercie, Creatie & Ontwikkeling

De Efteling is bij die gelegenheid benoemd tot eerste Brabantse Gangmaker en ontving de Sjees Gangmakers Tas. In de tas zitten promotiemiddelen waarmee werkgevers gemakkelijker de fiets kunnen promoten.

De Efteling attractiepark kent al veel maatregelen om fietsen te stimuleren. Medewerkers kunnen er hun fiets stallen in een overdekte fietsenstalling en hun e-bikes opladen bij laadpalen. Er zijn douches en kleedkamers om fris aan het werk te gaan. Bovendien kunnen medewerkers profiteren van regelingen zoals korting op de aanschaf van een fiets en gelijke kilometerheffing voor auto en fiets. De ambitie die de Efteling vandaag uitspreekt is dat in 2020 twee keer zoveel Eftelingmedewerkers op de fiets naar het werk gaan.

Andere werkgevers tekenden maandag, net als de Efteling, een manifest waarmee ze beloofden het voortouw te nemen om aan de gang te gaan met fietsstimulering. Werkgevers die actief aan de gang gaan met het stimuleren van fietsen onder hun werkgevers, mogen zich Gangmaker noemen.

Christophe van der Maat Foto: John Geerts

Staatssecretaris Van Veldhoven waardeert de inzet van de Efteling. “We kunnen nog veel meer fietsen naar het werk, zeker met de komst van elektrische fietsen en snelfietsroutes. Om dit onder de aandacht te brengen heb ik de samenwerking gezocht met fietsambassadeurs, organisaties die fietsen stimuleren bij hun medewerkers en dit ook actief uitdragen binnen hun regio of sector. Het was heel waardvol om vandaag bij fietsambassadeur de Efteling te zijn en te horen hoe zij medewerkers stimuleren op de fiets te stappen. Ik heb ook gemerkt dat veel andere Brabantse bedrijven de fiets voor woon-werkverkeer willen promoten. Er ligt in Brabant een groot potentieel.”

Gedeputeerde Van der Maat in een reactie: “In Brabant werken we aan betere voorzieningen en een goede infrastructuur om fietsen een aantrekkelijk alternatief te maken voor woon-werkverkeer. Dit is een belangrijke basisvoorwaarde om mensen op de fiets te krijgen, maar we zetten ook in op gedragsverandering.”

“Hiervoor is de samenwerking met werkgevers belangrijk, omdat er ook voor hen veel te winnen valt. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid van werknemers, bereikbaarheid en duurzaamheid. Werkgevers kunnen deze campagne benutten om hun medewerkers ook echt te stimuleren de fiets te pakken.”

De werkgeverscampagne is een onderdeel van het marketingprogramma van Ons Brabant Fietst. Het programma heeft als doel dat meer Brabanders vaker voor de fiets kiezen, bijvoorbeeld naar het werk. Met Ons Brabant Fietst hebben de B5-steden samen met de provincie een stevig fundament gelegd voor een Brabantbrede fietsmarketing. De campagne komt tot stand in samenwerking met het Brabant mobiliteitsnetwerk (bmn) dat met haar communityaanpak bedrijven helpt hun mobiliteitsbeleid vorm te geven.

De F261  Snelfietsroute tussen Tilburg en Waalwijk  Foto: John Geerts

In de provincie Noord-Brabant wordt intensief samengewerkt aan fietsstimulering tussen overheid en bedrijfsleven. Dit is bijvoorbeeld zichtbaar bij de aanleg van snelfietsroutes en initiatieven om werkgevers te helpen bij fietsstimulering, zoals de campagne Sjees Gangmakers en de aanpak van het Brabant mobililitetsnetwerk.

In de regio is ook afgesproken dat alle gemeenten die aan een snelfietsroute werken, zelf ook als werkgever hun medewerkers stimuleren de fiets te pakken. Werkgevers spelen een belangrijke rol in het promoten van woon-werk fietsen. Enkele grote Brabantse werkgevers zijn al aan de gang

 

 

 

Mobiele versie afsluiten