Site pictogram Tilburgers.nl

Carnaval in Kruikenstad 2012

Over ruim week barst het carnavalsfeest los in Tilburg. Vijf dagen lang feesten in Kruikenstad! Een overzicht van wat, waar en wanneer.

Proefblaoze

Carnaval gaat bijna beginnen en de vele kapellen in Kruikenstad zijn al wekenlang aan het repeteren om er tijdens carnaval een fantastisch feest van te maken. Benieuwd hoe de kapellen ervoor staan? De kappellen worden beoordeeld door een deskundige jury terwijl ze overal in de binnenstad optreden. De verkiezing van de ‘Vurloopig Biste Bend’ wordt ten slotte op het Piusplein bekend gemaakt.

Irste Kruikenconcert en Twidde Kruikenconcert

Het 30e Kruikenconcert in de balzaal van Theaters Tilburg. Het Kruikenconcert zorgt voor een swingende avond vol zang en dans. Van Johann Straus tot Bill Haley en van flamenco tot polonaise. Dresscode: V.O. (vol ornaat)

Kroegendwèèltocht

De onofficiële aftrap van Carnaval in Kruikenstad is op vrijdagavond met de Kroegendwèèltocht. Voor duizenden carnavalsvierders is het uitgegroeid tot hun favoriete start van carnaval. Het feest speelt zich niet alleen in de kroegen af, maar ook op straat. Op podia langs de route blazen orkesten de sfeer erin terwijl de carnavalsvierders zoveel mogelijk buttons proberen te verzamelen van de deelnemende Kruikenkroegen.

Opwèrmuurke en Inhoal

De Inhaol wordt ingeluid door het Opwèrmuurke: De carnavalsvierders warmen zich in de Stadhuisstraat gezamenlijk op voor de officiële start van Carnaval. Vanaf 12.30 uur brengen orkesten het publiek in de gezellige carnavalssfeer en natuurlijk gebeurt dit onder het genot van een Schrobbelèrke. Na een uurtje opwarmen nodigen de voorzitters van de Carnavalsstichting Tilburg en de Optochtcommissie het publiek rond 13.30 uur uit om gezamenlijk de Prins op te halen van het Centraal Station. De inhaol is de officiële start van Carnaval. Alle kruikinnen en kruiken halen de Prins van Kruikenstad op het station op en gaan samen met hem de sleutel van de stad halen waarna de kruikenzeiker op zijn sokkel kan worden gezet. Onder muzikale begeleiding zal een bonte stoet via de Oude Markt, Nieuwlandstraat en Stationsstraat naar het station gaan.

Fist@Heuvel

De Heuvel wordt omgetoverd tot de grootste overdekte kroeg van Kruikenstad. Fist@Heuvel is deze zaterdagavond “the place to be” voor de echte carnavalsvierders! Zingen, dansen en springen op de muziek van DJ Freek Garenfeld, waarna enkele knallende artiesten optreden.

Opstoet

Hèt hoogtepunt van Carnaval is d’n Opstoet op Carnavalszondag. Na het startsein van de voorzitter van de Optochtcommissie beweegt een lang lint van orkesten, carnavaleske voertuigen en kleurig uitgedoste mensen zich urenlang voort door de straten van Kruikenstad.

Kènderstoet

Met het oplaten van de ballonnen van de traditionele ballonwedstrijd wordt het startsein gegeven voor de de Kènderstoet. Deze start op het Willemsplein om uiteindelijk via de Schouwburgring en de Heuvelstraat, de Katterug, de Paleisring en het Piusplein de finish op de Heuvel te bereiken.

Kaajbaandefist

De beste carnavalsorkesten van Kruikenstad en omstreken geven spetterende live optredens op de Korte Heuvel.

Kruikenstad in koor

Kruikenstad in Koor is hét evenement voor de zingende carnavalsvierder. Dit jaar is heel het Heuvelplein overdekt! Het “Kruikenstad in Koor Harmonieorkest” staat onder leiding van dirigent Jules van de Loo. Dit orkest, speciaal voor deze gelegenheid geformeerd uit 40 topmuzikanten, speelt vele bekende carnavalsnummers. De zangteksten worden geprojecteerd op grote schermen, zodat alle Kruiken en Kruikinnen kunnen meezingen.

Mobiele versie afsluiten