Site pictogram Tilburgers.nl

Carnavalsvereniging, orkesten en residentie slaan handen in één

Gastbijdrage van de KV de Görkese Turken

Ongelooge waor, al 55 jaor openbaar carnaval in Tilburg dit jaar. Nu de stad haar 55-jarig jubileum viert, is het tijd om stil te staan bij de veranderingen in het carnavalsleven in Kruikenstad. Carnaval zonder verenigingen en livemuziek is niet compleet.

De één kan niet zonder de ander, echter is het tegenwoordig niet makkelijk om als vereniging in ledenaantallen te groeien. Men gaat vaker zelfstandig op pad, terwijl een vereniging juist voor samenhorigheid staat. Het 55-jarig bestaan van openbaar carnaval in Tilburg is daarom het perfecte moment om een nieuwe samenwerking aan te kondigen tussen een carnavalsvereniging, orkesten en hun gezamenlijke residentie.

KV de Görkese Turken, de oudste carnavalsvereniging van Kruikenstad, houdt sinds 2017 residentie in feestlocatie de Heuvel Gallery. Dit jaar komen daar 4 orkesten bij, om zo samen één groot carnavalsnest te creëren waar iedereen welkom is. KV De Görkese Turken is opgericht in 1955 en bestaat daarom al langer dan de Carnavalsstichting Tilburg. En net als vroeger, toen carnaval in Tilburg nog verboden was, bundelen verschillende carnavalsliefhebbers nu krachten om samen een doel te bereiken. Dit keer is dat niet openbaar carnaval, maar een verrijking van de carnavalsfeesten in Kruikenstad.

De Görkese Turken organiseert in residentie de Heuvel Gallery vier dagen lang een spetterend carnaval met vele gezellige kindermiddagen en in de avonden carnavalsfeesten met DJ’s en optredens van diverse blaaskapellen en dweilorkesten. De samenwerking met de vier orkesten Proost, So What, Koppènt en de Frutbloazen sluit daar perfect op aan. Zij komen dan ook vaak spelen tijdens de verschillende activiteiten. Carnaval zal gevierd worden zoals het hoort; met veel live muziek, vrolijke mensen en veel feestgedruis.

Marleen van der Schalie, secretaris van KV de Görkese Turken, ziet de nieuwe samenwerking als een mooie kans om carnaval 2019 nog succesvoller te maken: “Door krachten te bundelen met onze residentie en de verschillende orkesten kunnen we het carnavalsfeest nog groter maken. We kunnen gebruik maken van elkaars kwaliteiten en aantallen om zo carnaval tot een hoger level tillen. Samenwerken is de toekomst!”.

Er is tijdens carnaval elke dag wat te doen en iedereen is welkom:

Over KV de Görkese Turken

Karnavalsvereniging de Görkese Turken is opgericht op 11 maart 1955. De vereniging bestaat daarmee al 62 jaar en is hiermee de oudste carnavalsvereniging van Tilburg. De vereniging is opgericht met als doel de viering van Carnaval in Tilburg openbaar te maken.

Het bestuur van de Görkese Turken als grootste actievoerder, liet samen met andere verenigingen de Gemeente Tilburg uiteindelijk bezwijken, met als resultaat dat in 1960 de eerste Kinderstoet door de stad mocht trekken en we op de dag van vandaag nog steeds openbaar carnaval mogen vieren. De vereniging telt circa 120 leden en houdt haar residentie vanaf 2018 in de Heuvel Gallery te Tilburg.

Meer informatie op www.gorkese-turken.nl.  en Facebook

Mobiele versie afsluiten