Site pictogram Tilburgers.nl

Carnavalsweer met twee gezichten

De weersverwachting voor het komende carnavalsweekeinde: zaterdag droog en wat zonneschijn; zondag buiig. De temperaturen liggen op zo’n 5 tot 6 graden. Op zaterdagavond begint de wind flink aan te trekken gevolgd door regen in de nacht.

Op zondagochtend veel regenbuien die in de middag overgaan in buien met kans op onweer en natte sneeuw. Wel zijn er dan wat droge momenten met opklaringen. Na het weekeinde zijn de eerste dagen prachtig. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft overwegend droog bij een graad of 5. Vanaf woensdag wordt het wisselvallig met eerst natte sneeuw gevolgd door regen. Langzaam begint het kwik te stijgen naar 7 graden op donderdag.

Februari is tot nu toe een echte wintermaand met heel veel kou. Wat we allemaal in januari miste wordt nu ruimschoots goed gemaakt. Hadden we in de eerste dagen nog te maken met winterse neerslag, vanaf deze week was het droog en zonnig. Dit zorgde er wel voor dat de nachten helder verliepen en de temperaturen flink onderuit gingen. In de nacht van 6 op 7 februari ging in De Bilt het kwik voor het eerst dit seizoen door de -5 graden heen en dan spreken we van een officiële matige vorst. Uiteindelijk zakte deze verder tot -6,8°C.

In Brabant werd het -6 graden en het koudst werd het aan de kust in Wijk aan Zee waar het -9,0°C werd. Maar de laagste temperaturen tot nu toe beleefden we afgelopen nacht: in het Limburgse Vijlen zakte het kwik boven een heldere hemel en een laag sneeuw tot -13 graden en dat is strenge vorst. Het koudste KNMI-station was Twenthe waar de thermometer een waarde liet zien van -9,6°C. In onze provincie liepen de temperaturen vanochtend uiteen van -4,2°C in Woensdrecht tot -6,0°C in Tilburg en -8,0°C in Volkel.

Aan de grond vroor het de stenen uit de grond tot -12,9°C in Twente en -11 in Eindhoven en Volkel. IJsdagen, waarop het de hele dag vriest, werden deze week net niet gehaald. Op 6 februari kwam de temperatuur namelijk net boven het vriespunt uit met +0,1°C in Twenthe en Maastricht. Op deze donderdag zagen we dat het weerbeeld aan het veranderen is. In de loop van de ochtend werd het namelijk bewolkt gevolgd door flinke zonnige perioden in de middag. De komende dagen zullen we echter steeds meer bewolking zien, doordat neerslaggebieden vanuit het noordwesten weten door te dringen tot onze omgeving. Deze behoren allemaal bij depressies die zich steeds bij IJsland bevinden en gevuld zijn met koude lucht. Een van die neerslaggebieden gaat ons op vrijdag passeren. De komende nacht neemt vanuit het westen de bewolking dan ook toe, maar het blijft nog droog. Hierdoor kan het nog tot -3 graden vriezen.

De vrijdag begint dan ook koud, maar met veel bewolking. Op het einde van de ochtend gaat het daaruit soms intensief sneeuwen, waarbij in de middag een sneeuwdek kan ontstaan. Na de sneeuw stroomt heel langzaam wat zachtere lucht binnen en stijgt de temperatuur tot 2 graden. In de nacht zet dat door, waardoor het niet meer kan gaan vriezen. De neerslag gaat dan over in hagel en natte sneeuw en dan kan het spekglad worden, want aan de grond vriest het nog wel.

Dit carnavalsweekeinde zal twee gezichten kennen. De zaterdag ziet er namelijk prachtig uit met droog weer en veel opklaringen, terwijl we op zondag te maken krijgen met een komen en gaan van winterse buien. Dat komt omdat we op zaterdag precies tussen twee neerslaggebieden in komen te zitten en het rustig is.

Wel stijgt de temperatuur verder naar de 5 graden. In de avond is de rust voorbij en begint de wind flink aan te trekken tot zelfs stormachtig langs de hele kust. Daarbij zijn windstoten mogelijk tot 60 km/uur. Tevens neemt de bewolking toe en valt er in de nacht regen voorafgaand door sneeuw. Deze gaat op zondagochtend over in een komen en gaan van regenbuien. In de middag worden deze afgewisseld met droge momenten en enkele opklaringen, waarbij de wind verder afneemt.

De temperatuur stijgt verder door naar 6 tot 7 graden. Maar hoog in de atmosfeer wordt het kouder en kouder tot -33 graden. De buien kunnen in de loop van de dag dan ook gepaard gaan met onweer en natte sneeuw en dat houden we tot in de nacht naar maandag. Op maandag en dinsdag profiteren we van een hogedrukgebied boven Frankrijk. Wolkenvelden en zonneschijn bepalen het weerbeeld en het blijft overwegend droog. In de nachten gaat het vriezen en overdag is het zo’n 5 graden. Vanaf woensdag wordt het echter wisselvallig en wordt het minder koud met 7 graden op donderdag. De neerslag zal op woensdag eerst nog uit natte sneeuw bestaan gevolgd door regen. Hoe het weer dan ontwikkelt is nog niet te zeggen. Het kan letterlijk vriezen of dooien.

Mobiele versie afsluiten