Site pictogram Tilburgers.nl

CDA, VVD en PvdA willen kinderen inzetten voor veiligheid Kruidenbuurt

Kruidenbuurt - Foto: Google Maps / Street View

Tijdens de raadsvergadering van vorige week, 19 maart, kwamen de raadsleden van CDA, VVD en PvdA met een voorstel om kinderen in te zetten voor ‘Jeugd-preventieteams’ in de Kruidenbuurt. Het gaat dan om kinderen van 10 tot 12 jaar die hun buurt gaan letten op onveilge plekken, vandalisme en rommel op straat.

Dit voorstel werd maandag 26 maart besproken in de commissie ‘Maatschappij’, waar het tot een kort maar fel debat leidde, waarin ook wethouder Marieke Moorman zich mengde: “Kinderen inzetten voor veiligheid is een gevaarlijke ontwikkeling. Let op wat je aan kinderen van 10-12 jaar vraagt. Die moeten spelen, zet ze niet in voor bewaking van de buurt.”

Marie-Thérèse Blomme, CDA: “Kinderen kunnen samen met de ouders de straat op om de buurt in de gaten te houden. Het project kan aansluiten bij bestaande projecten. In het Westerpark maken ze de buurt onveilig, die jongeren hebben bewustwording nodig en moeten aan de slag.” Bart van de Camp, SP: “Daar hebben we toch politie voor om daar op te letten?” Marie-Thérèse Blomme: “De politie kan niet altijd overal zijn waar iets gebeurt.” Bart van de Camp: “En nu heb ik je! U zit met het CDA in Den Haag in de regering dus kunt u ervoor zorgen dat er niet wordt bezuinigd op die politie.”

Joris Bengevoort, GroenLinks: “Kinderen moeten spelen en geen jeugdstadswacht zijn.” Marie-Thérèse Blomme: “Het gaat om bewustwording op jonge leeftijd, met een applicatie op hun smartphone, die hebben ze toch allemaal, kunnen die kinderen dingen aangeven die ze signaleren.” Nell Schoenmakers, VSP: “Ik zal dat nooit een kind aandoen. Politie doet toch niks en de problemen houden dan niet op.” Marko van Dalen, VVD: “Wat kinderen heel goed kunnen is aangeven op welke plekken zij zich onveilig voelen, waar rommel ligt, waar fikkie wordt gestookt, waar dingen gebeuren die niet prettig zijn en geef ze de gelegenheid om dit aan te geven. Kinderen komen tijdens het spelen op andere plekken in de wijk dan de ouders en de wijkagent. Het is zeker niet de bedoeling om kosen te maken en apps te ontwikkelen, we hebben al ‘Buiten Beter‘.”

De applicatie ‘Buiten Beter’ is gratis beschikbaar voor alle smartphones en biedt de mogelijkheid om op een eenvoudige manier zaken te melden bij de gemeente, zoals losse stoeptegels, rommel op straat en kapot straatmeubilair.

Marieke Moorman: “Heeft er hier iemand van de raadsleden de moeite genomen om aan deze kinderen te vragen of ze dit wel willen? Want als je kinderen wil betrekken moeten ze eerst gemotiveerd worden.” Marko van Dalen: “Er is met scholen en pedagogen gesproken en het zijn leuke projecten voor kinderen om te doen.”

In de raadsvergadering van april wordt de discussie afgerond en zal er een beslissing worden genomen.

Mobiele versie afsluiten