Site pictogram Tilburgers.nl

Chimpansee geboren in Beekse Bergen

Chimpansee jong in de armen van moeder Pepa. Foto: Beekse Bergen

In Beekse Bergen is op 29 maart 2020, een chimpanseetje geboren. Het jong kwam zaterdag ter wereld en doet het goed, net als moeder Pepa.

“Het is waarschijnlijk een jongetje”, vertelt verzorger Kris Jansen. “Maar echt zeker weten we dat pas als we de kleine beter hebben kunnen bekijken, maar dat komt later.”

Momenteel wordt het tweetal zo veel mogelijk met rust gelaten. Jansen: “Pepa pakt het super goed op, ze zorgt goed voor haar jong en houdt het goed bij haar borst om te laten drinken, dus we laten haar haar gang gaan en komen zo min mogelijk in de buurt.”

Het is de tweede chimpansee die dit jaar in Beekse Bergen werd geboren. Het park mocht in januari al vrouwtje Anna verwelkomen, dochter van Nadine. Zij is inmiddels 10 weken oud en maakt het goed.

Voor Pepa is het de tweede keer dat ze moeder wordt. Haar eerste jong, een vrouwtje genaamd Inosha, is nu 5,5 jaar en leeft nog altijd in deze groep. Een verschil van 5 jaar tussen jongen is heel gemiddeld.

Wie de vader is van dit jong is nog onbekend, aldus Jansen. “Er zijn meerdere vruchtbare mannen in de groep, maar waarschijnlijk is het groepsleider Dennis. We zullen dat op een later moment via DNA gaan vaststellen.”

Chimpansees behoren tot de mensapen en is de diersoort die het meest verwant is met de mens: het DNA van een chimpansees komt voor 98 procent overeen met dat van een mens. Ze leven in regenwouden, bergbossen en savannes in Centraal- en West-Afrika.

Het is een bedreigde diersoort. De voornaamste dreigingen zijn stroperij, verkleining van het leefgebied en infectieziekten. Om de soort te behouden is er een fokprogramma (EEP) voor chimpansees. De Beekse Bergen leveren met 26 chimpansees een belangrijke bijdrage aan dit programma.

Chimpansees komen na een draagtijd van acht maanden ter wereld. Bij de geboorte zijn de ogen al geopend en klampt het jong zich stevig vast aan de moeder. Een jonge chimpansee zit op de rug van zijn moeder. Na ongeveer zes maanden is hij al onafhankelijk, maar blijft dan nog wel een jaar of zeven bij zijn moeder.

Jonge dieren hebben een wit plukje net boven de billen. Daaraan kunnen de ander groepsleden zien dat het om een jong dier gaat en komen ze met heel veel weg. Na een jaar of vijf verdwijnt dit plukje en worden ze geacht zich aan de regels van de groep te houden.

Hieronder een filmpje met de moeder en haar jong.

Beekse Bergen zet zich in voor het soortbehoud van chimpansees met behulp van Stichting Wildlife dat het Jane Goodall Instituut ondersteunt. Dit instituut beschermt chimpansees en andere mensapen door onder meer het opvangen van chimpansees, het inzetten van anti-stroperseenheden, het trainen van rangers, het geven van publieke voorlichting en onderwijs voor lokale gemeenschappen over het beschermen van bedreigde wilde dieren, en gemeenschapsprojecten voor duurzame landbouw.

Mobiele versie afsluiten