Site pictogram Tilburgers.nl

Chinooks hielpen zeven keer bij het blussen van brand

In de afgelopen tijd zijn de Chinooks van de Koninklijke Luchtmacht in Gilze-Rijen regelmatig in het nieuws geweest. Momenteel vliegen piloten namelijk met deze helikopters tijdens een dag- en avondopenstelling, maar ook buiten de reguliere openingstijden zijn ze hoor- en zichtbaar geweest.

Enkele keren zijn piloten ook op een zaterdag of zondag met een Chinook helikopter vanuit vliegbasis Gilze-Rijen vertrokken om te ondersteunen bij het blussen van brandhaarden in Nederland. Met de Chinook of Cougar transporthelikopter en de daarbij behorende oranje waterzak, ook wel ‘Bambi Bucket’, levert de Luchtmacht samen met de veiligheidsregio Noord – Oost Gelderland de zogenoemde Fire Bucket Operations.

Dit seizoen is de Chinook transporthelikopter al zeven keer in Nederland ingezet om de andere hulpdiensten te ondersteunen. Er is door de Luchtmacht hulp verleend bij een grootschalige brand bij een afvalverwerker in Twente. Hierbij is met ongeveer 630.000 liter water een steentje bijgedragen om de brand onder controle te krijgen. Maar ook dichterbij huis kon de Luchtmacht andere hulpdiensten ondersteunen, zoals bij de natuurbrand in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen.

Maar de Koninklijke Luchtmacht blust niet alleen branden. Binnenkort zal het Defensie Helikopter Commando met circa 16 helikopters deelnemen aan de internationale oefening Falcon Autumn 2018.

Falcon Autumn is een jaarlijks terugkerende, grootschalige oefening waarbij er getraind wordt met verschillende krijgsmachtonderdelen en verschillende landen. Deze keer vindt de oefening niet plaats vanaf vliegbasis Gilze-Rijen. In het kader van geluidsspreiding en belasting voor onze omgeving verplaatsen we ‘de vliegbasis’ voor een aantal weken naar Militair Luchtvaart Terrein vliegbasis Deelen.

In de weken 38, 39, 40 en 41 zal er voornamelijk met de helikopters uit Gilze-Rijen gevlogen worden in Noord-, Midden- en Oost- Nederland. De helicopters uit Gilze-Rijen zullen voor de oefening vertrekken op 24 en 25 september. Op 11 en 12 oktober komen ze hier weer terug.

Meer info over actuele vliegdagen en -tijden is te vinden op teletekst, via deze link: teletekst-data.nos.nl/webplus.

Mobiele versie afsluiten