Citypark T green: Stadspark in de Spoorzone

De Lochal in de Spoorzone kan dienst doen als Grand Café temidden van groen en rust

De markt voor nieuwe woningen en kantoren zit behoorlijk in het slop en de verwachting is dat dit de komende jaren niet veel zal veranderen. Voor de Spoorzone in het hartje van Tilburg betekent dit, dat de bouwplannen die er liggen, mogelijk niet zullen worden uitgevoerd, want er is geen geld voor. Architecten Joris Verhoeven en Frank van Winden, beide werkend voor ‘buro ruimtelijke ordening en milieu, BROM’, hebben een nieuw plan bedacht voor de Spoorzone, waarin juist niet veel gebouwd hoeft te worden, maar waarin zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van wat er al is.

In het plan ‘Citypark T Green, van werkplaats naar stadspark‘ schrijven zij: “Juist in deze tijd van aanhoudende economische onzekerheid, biedt een transformatie tot stadspark een passende oplossing. Geen overmatige, risicovolle en mogelijk slecht renderende nieuwbouw maar zorgvuldig geregisseerde, beperkte ingrepen waarbij zoveel mogelijk het bestaande erfgoed intact blijft en als een decor voor een prachtig stadspark wordt ingezet.”

In het plan worden bestaande spoorbanen als wandelpaden ingezet om de bezoeker te laten genieten van de culturele waarden van de Spoorzone. Historisch oninteressante gebouwen kunnen worden gesloopt om extra ruimte voor het park te maken. Juist wel bruikbare en interessante gebouwen worden ingezet als paviljoens.

Zo kan de polygoonhal, het halfronde, glazen gebouw met het bekende draaiplateau ervoor, verbouwd kunnen worden tot T Huis. De meest oostelijk gelegen loods, parallel aan de Fraterstraat, kan worden verbouwd tot martkhal of bazaar. Op deze manier is voor elk gebouw dat behouden moet blijven, een interessante bestemming te vinden.

Bestaande structuren van kabel en buisleidingen, hangend op enkele meters boven het maaiveld, kunnen worden voorzien van verlichting en de bestaande kraanbaan kan dienst doen om schommels aan te hangen. Het Citypark T green kan andere parken in en rondom het centrum Tilburg met elkaar verbinden, zoals: het Wilhelmina park, het Stadspark, de Muzentuin en het Kromhoutpark.

Zeker is, dat een Citypark van deze omvang in het centrum van de stad, Tilburg voorgoed op de kaart zal zetten in binnen- en buitenland.

Het plan van BROM. Meer afbeeldingen en omschrijvingen zijn te vinden op: www.t-green.nl

 

 

ik sta perplex, droom ik? hebben ze bij de gemeenteraad aan de mushrooms gezeten. ik zou willen voorstellen dat als dit plan doorgang vind het zwart op wit komt te staan dat er ook nooit meer iets anders van gemaakt mag worden. nu de markt voor kantoren niet goed is kan dit wel maar als het straks aantrekt en er weer op een bureau een zak geld komt te staan maken ze er zeker weer een blokkendoos van. ik verheug me op dit park!

Komen er ook VEEL BOMEN? Het centrum van Tilburg is het meest groenloze hart dat ik ooit gezien heb. Een beetje frisse lucht zou zeer welkom zijn.

Stads park Tilburg – locatie Spoorzone?

Groots innovatief realistisch plan?
Paar kleine gebouwen bij betrekken.

Met behulp van duurzame bouw, duurzame aarde woning zoals in Olst nu gebouwd worden. Kan via begeleiding met vrijwilligers. Met een informatie gebouwtje. Noem het Innovation Center?

Seats2Meat. Waar ZZPers gemakkelijk kunnen werken en netwerken.

Er komt zoveel leeg te staan, naar wat al leeg staat.
Investeren in duurzame cohesie is veel lucrativer dan investeren in rode stenen. Waar hebben de burgers en bezoekers van

Een groot park is een leuk plan. Het doet me een beetje denken aan Central Park in NY. De naam vind ik ook niets! Je moet niet alles T noemen. Het gaat je de keel uithangen op een gegeven moment. Het alfabet heeft meer te bieden dan een T. Beetje creatief zijn 😉 Dan vind ik Central Park nog leuker 🙂

Geef een reactie