Coffeeshops mogen wiet en hash, softdrugs verkopen, mits ze een vergunning hebben van de gemeente. En het is wettelijk toegestaan om maximaal 500 gram voorraad in de coffeeshop te hebben om te verkopen aan klanten. De meeste coffeeshops verkopen op een dag meer dan dat en hebben dan ook meer voorraad nodig. Echter, het hebben van voorraad op een andere plek, in het jargon ‘stash’ genoemd, is illegaal. Toch hebben alle coffeeshops deze stash nodig om voldoende voorraad te hebben om aan de vraag van klanten te voldoen, immers bevoorrading is noodzakelijk om als zaak te kunnen bestaan. Het kan dus niet anders, dan dat coffeeshophouders op dit punt de wet ‘moeten’ overtreden om vervolgens legaal hun handel te kunnen verkopen. Dit tegen elkaar indruisen van regels en wetten wordt de ‘achterdeur-problematiek’ genoemd.
Een meerderheid in de gemeenteraad vindt, dat coffeeshops hun nut hebben, want de handel is zo beter controleerbaar en straathandel wordt ermee voorkomen. De afspraak is, dat hoewel stashes verboden zijn, de politie niet actief op zoek gaat hiernaar en de bevoorrading van coffeeshops, de achterdeur, ongemoeid laat. Daar tegenover staat, dat de burgemeester, die verantwoordelijk is voor het coffeeshopbeleid, de Wet Bibob heeft om coffeeshops aan te pakken die zich niet aan de wet houden. Dat zijn in principe dus àlle coffeeshops, gezien de elkaar bijtende regels rondom bevoorrading en stashes. Toch wordt in de praktijk de wet Bibob alleen gebruikt als er meer aan de hand is dan dat.
Sinds eind juni is coffeeshop Shiva aan de Koestraat gesloten, omdat de vergunning van dit bedrijf is ingetrokken. De reden hiervan is, dat er 125 kilo was gevonden in een ander pand, dat via een kelder verbonden is met de coffeeshop. Dit wordt door de eigenaars van Shiva, het echtpaar Demir, nog altijd ontkend. Maar bij het kort geding dat het echtpaar had aangespannen tegen de gemeente, heeft de rechter in Breda op 8 juli dit jaar besloten dat het intrekken van de vergunning terecht is en de gemeente gelijk gegeven.
Twee weken geleden, op 1 september, heeft de politie Midden-Brabant een inval gedaan in het distributiecentrum, ofwel de ‘stash’ van coffeeshop The Grass Company aan de Spoorlaan, en de voorraad in beslag genomen. Deze stash was zowel bedoeld voor de zaak in Tilburg als in Den Bosch. Sindsdien verkoopt The Grass Company geen softdrugs meer en op haar website licht zij dit toe: “Zonder distributie, geen voorraad en dus ook geen verkoop. Het risico om opnieuw te bevoorraden is te groot. Wat als er opnieuw een inval wordt gedaan? Wij willen onze medewerkers niet langer blootstellen aan dit soort gerichte politieacties.”
Deze twee gebeurtenissen waren voor de VVD de aanleiding om het coffeeshopbeleid en vooral de uitvoering ervan op de politieke agenda te zetten en daarom werd dit op maandag 12 september in de vergadering van de commissie Modern Bestuur besproken. Bovendien waren de eigenaars van Shiva en bedrijfsleider de heer Van Schijndel van The Grass Company in de raadzaal aanwezig om de raadsleden toe te spreken. De ondernemers vertelden dat zij het vermoeden hebben dat de politie, tegen de afspraken in, toch doelgericht op zoek was geweest naar de stash en deze daarom onterecht in beslag had genomen. Zij vinden dat de burgemeester de Wet Bibob onterecht misbruikt om zaken te sluiten of het werken onmogelijk te maken.
Burgemeester Peter Noordanus verdedigde het politie-optreden en noemde het ‘bad luck’. Hij bleef erbij dat de politie niet doelbewust naar de stash op zoek was geweest, maar dat hij niet kon verhinderen dat de politie het in beslag nam als ze daar per ongeluk toch op gestuit waren. “Ik ben voor coffeeshops die zich aan de afspraken en regels houden. De achterdeur blijft altijd een schemergebied, dat is niet mijn keuze, maar een gegeven.”
Raadsleden van de fracties PvdA, SP en TVP wilden graag duidelijke afspraken maken over de toegestane omvang van de stashes van coffeeshops, maar daartoe liet burgemeester Peter Noordanus zich niet verleiden, aangezien hij geen afspraken wil en mag maken over iets wat officieel bij de wet verboden is. Wel overlegt hij met Vereniging ‘De Achterdeur’, de vereniging van coffeeshophouders die graag willen samenwerken met de gemeente en de politie om problemen rond coffeeshops op te lossen. Hierover lichtte hij toe: “Het overleg met ‘De Achterdeur’ gaat niet over de toegestane handelsvoorraad. Gaat ook niet over stashes, daar ga ik niet over, we jagen er niet op en hoeven er niks van te weten. We willen echter ook niet alle coffeeshops sluiten dus we moeten in redelijkheid overleggen.”
1 reactie
Voeg die van jou toe →