College onderzoekt ‘sociale hypotheek’ als mogelijkheid

De sociale hypotheek is een uitvinding uit Enschede die in 2017 voor het eerst van start is gegaan. In een wijk met veel problemen wilden wijkbewoners een eigen buurthuis om activiteiten te organiseren en de mensen in de buurt vooruit te helpen. De gemeente zag het idee niet zitten omdat de mensen ook in de naast gelegen wijk naar het buurthuis konden. De buurtbewoners voelden zich daar echter niet thuis en wilden een eigen plek.

Na veel vijven en zessen kwam daaruit een nieuw idee: de sociale hypotheek. In het kort komt het er op neer dat de gemeente een nieuw buurthuis bouwt en dat de bewoners deze investering in 10 jaar gaan terugverdienen.

Dat terugverdienen hoeft niet geheel in harde euro te worden volbracht, maar mag voor 90% ook op andere, sociale manier worden verdiend. Namelijk door aantoonbaar en meetbaar het leven van mensen in de buurt te verbeteren. Als het aantal inbraken in de buurt afneemt (vergeleken met het gemiddelde in de stad) levert dat een vastgesteld bedrag op voor de buurt. Hetzelfde geldt als het aantal uitkeringen afneemt, het gemiddelde inkomen in de buurt toeneemt en als er meer jongeren een diploma behalen op school.

Als de buurt na 10 jaar het buurtcentrum heeft terugverdient, wordt (of blijft) de buurt eigenaar, zo niet dan mag de gemeente het gebouw voor iets anders gebruiken, of verkopen. (Meer uitleg is te vinden op de website van de gemeente Enschede en op de website van Platform 31.)

De sociale hypotheek is een uitvinding uit Enschede die in 2017 voor het eerst van start is gegaan. De PvdA in Tilburg is enthousiast en heeft voorgesteld om eens te bekijken of dit ook iets voor Tilburg zou kunnen zijn. Het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) is van plan om dit idee te onderzoeken.

Geef een reactie