Site pictogram Tilburgers.nl

College wil door met XL-supermarkt op Stappegoor

Het Olympiaplein, waar de XL-supermarkt zal worden gebouwd - Foto: Google Maps
Het Olympiaplein, waar de XL-supermarkt zal worden gebouwd – Foto: Google Maps

Tijdens een persbijeenkomst vanavond in het Stadhuis heeft wethouder Auke Blaauwbroek bekend gemaakt, dat het college van B&W door wil gaan met de ontwikkeling van het gebied Stappegoor, inclusief een XL-supermarkt van 4.000 m² met mogelijk uitbreiding tot 6.000 m² of meer voor commerciële ruimte er bovenop, bedoeld voor kantoren en diensten. De hoeveelheid vierkante meters ligt hier niet vast, wel zal er een maximum bouwhoogte worden gesteld. Er wordt gedacht aan diensten in de gezondheidssector, zoals fysiotherapie of een fitness-ruimte.

De drie onderzoeksrapporten die vooraf zijn gegaan aan dit besluit hebben aangetoond dat winkelcentra in de buurt, zoals Pater van de Elsenplein, Korvelseweg en Burgemeester van de Mortelplein, het heel waarschijnlijk flink te lijden krijgen met een supermarktreus op zo’n korte afstand. Om deze kleine winkelcentra te ondersteunen, wil het college €5 miljoen beschikbaar stellen. Hiervan zal €800.000,- worden gebruikt om de ‘Skaeve Huse’ te verplaatsen naar een nieuwe plek. Maar waarheen is nu nog niet bekend. Skaeve Huse zijn woningen bedoeld voor mensen die zware overlast geven in hun woonomgeving. Voor het Pater van de Elsenplein is €2,2 miljoen bestemd voor aanpassing en opknappen van het plein en de directe omgeving. De overige €2 miljoen is voor de ondersteuning van de overige detailhandel.

Plankaart Nieuw-Stappegoor

Consortium Stappegoor BV is de projectontwikkelaar dat Stappegoor gaat aanpakken en bestaat op haar beurt uit Crapts Projectontwikkeling, Synchroon en Bouwfonds Ontwikkeling. Nieuw is ook, dat het Consortium het gebouw wil kopen en slopen waar voorheen de Sporthogeschool van Fontys in zat. Hierdoor wordt het krediet dat nodig is verhoogd van €22 miljoen naar €40 miljoen. Dat betekent dat de gemeente Tilburg op haar beurt eveneens garant zal moeten staan voor €40 miljoen. Voor de gemeente ligt het risico vooral in het op tijd leveren van bouwrijpe grond. Het Consortium draagt het commerciële risico.  Hierover moet de gemeenteraad eerst nog beslissen.

Op 12 november zal het Stappegoor-plan worden besproken in de raadscommissie en op 3 december neemt de gmeenteraad een beslissing. Hierna, mits de gemeenteraad akkoord gaat, moet er een bestemmingsplan-wijziging worden gestart en ook het detailhandelsbeleid moet worden veranderd. In het bestaande detailhandelsbeleid is het namelijk niet toegestaan om een groot winkelbedrijf aan de rand van de stad te vestigen.

Het is voor de gemeente Tilburg erg belangrijk om dit project voort te zetten omdat er in 2006 al toezeggingen zijn gedaan. Als deze verplichtingen aan het Consortium Stappegoor niet worden nagekomen, kan dat de gemeente al snel zo’n veertig miljoen euro kosten.

Mobiele versie afsluiten