Site pictogram Tilburgers.nl

College wil na renovatie winkels in ‘de zwarte doos’

stadhuis-energielabel-FStadskantoor 1 ,in de volksmond beter bekend als ‘de zwarte doos’ aan het Stadhuisplein, gaat in de toekomst drastisch gerenoveerd worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft hiervoor aan de gemeenteraad voorgesteld om op de begane grond ruimte te maken voor winkels.

Door eventueel winkels de mogelijkheid te geven zich te vestigen op de begane grond van stadskantoor 1 geeft de gemeente Tilburg een belangrijke impuls aan de ontwikkeling van de binnenstad en het veel besproken winkelrondje. Voor de verkoop van de begane grond in stadskantoor 1 en de ontwikkeling van de winkels is de gemeente in gesprek met een vastgoedondernemer. In de afgelopen periode zijn de opmerkingen van gemeenteraad, het college, de Omgevingscommissie en andere belanghebbenden verwerkt in een voorlopig ontwerp. De raadscommissie bestuur bespreekt dit ontwerp op 1 september.

Door de renovatie moet het stadskantoor een open en uitnodigend gebouw worden. De winkels op de begane grond en een deel van de eerste etage gaan het gebouw met de Emmapassage en de Oude Markt verbinden. De winkels zijn toegankelijk via de winkelstraat Stadhuisplein. Aan de zijde van het Willemsplein komt horeca. Voor het Willemsplein zelf wordt op een later moment een ontwerp gemaakt. De ingang van het stadskantoor en ook de raadzaal op de eerste etage komen aan de kant van de Cityring te liggen. Hierdoor ontstaat een visuele koppeling met het tweede stadskantoor met daarin de stadswinkel op het Koningsplein.

Er is ook nog een schetsontwerp voor stadskantoor 1 waarbij er geen winkels komen in ‘de plint’, zoals de begane grond ook genoemd wordt. In dit ontwerp wordt voorgesteld om de raadzaal op de begane grond te maken en wordt het gebouw aan de kant van het Stadhuisplein niet uitgebouwd. De stadswinkel die nu in stadskantoor 1 zit, verhuist sowieso naar stadskantoor 2. Het college verwacht dat de renovatie van de stadskantoren 1 en 2 binnen het budget van 74 miljoen euro blijft. Als de raad op 22 september instemt met het ontwerp start de voorbereiding van de aanbestedingsprocedure. In december beslist de raad over het bijbehorende budget en uitvoeringskrediet. In januari start de omgevingsvergunningsprocedure voor stadskantoor 1. Dan ligt het definitieve ontwerp ter inzage. De werkzaamheden aan het gebouw starten in november 2015.

 

Mobiele versie afsluiten