Controleurs hondenbelasting weer op pad

hondenbelastingTilburgers let op !!! De controleurs van de hondenbelasting zijn weer op pad in de stad. Hondenbezitters zijn wettelijk verplicht om hun huisdier aan te melden.
Jaarlijks zijn er in Tilburg mensen die dat niet doen. Daarom zijn er geregeld controles. De controleurs hebben een legitimatiebewijs van de gemeente bij zich. De vragen worden aan de deur afgehandeld. Wanneer de controleur een hond aantreft die nog niet is aangemeld, dan vult hij samen met de eigenaar een digitaal aangifteformulier in. Als niemand thuis is en de controleur vermoedt dat niet aangemelde honden aanwezig zijn, dan stopt hij een brief in de bus met daarin een oproep om digitaal aangifte te doen. Wie dit niet doet, krijgt een aanslag hondenbelasting met ingang van januari 2014. Het tarief voor één hond is 123,86 euro, voor een tweede hond 175,67 euro. Voor elke volgende viervoeter op hetzelfde adres komt daar 208,69 euro bij. Het kenneltarief is 390,99 euro.

Sommige Tilburgers hebben pas sinds kort een hond en hebben nog geen gelegenheid gehad om aangifte te doen. Het is natuurlijk beter dat aan de wettelijke verplichting is voldaan, voordat de controleur komt. Honden kunnen heel eenvoudig worden aangemeld via deze website.
De opbrengsten van de hondenbelasting besteedt de gemeente onder meer aan voorlichting over de spelregels en aan de handhaving. Een deel van het geld gaat naar het aanleggen en onderhouden van voorzieningen zoals hondenpoepbakken, uitlaatplaatsen en losloopzones. Het principe van de hondenbelasting is: de vervuiler betaalt. Eigenaren van de huisdieren zijn altijd verplicht de uitwerpselen op te ruimen. Op verschillende plaatsen in de stad zijn losloopzones. Hier mogen honden vrij rondlopen. Tilburg heeft ook een aantal uitlaatstroken. Dat zijn grasbermen waar mensen hun hond aangelijnd kunnen uitlaten.

Vrijstelling en kwijtschelding van hondenbelasting
Er wordt vrijstelling verleend voor assistentiehonden (alle honden die professioneel opgeleid zijn met certificaat/diploma), politiehonden, honden die in een asiel verblijven en jonge honden bij hun moeder tot 3 maanden. Soms moet hiervan een bewijs worden overlegd.

In sommige gevallen is het ook mogelijk kwijtschelding aan te vragen voor de hondenbelasting. Voorwaarden hiervoor is dat u niet meer inkomen heeft dan van 100% van de bijstandsnorm. Vraag het aan via deze link Kwijtschelding gemeentelijke belastingen of via telefoonnummer 14013 en Inkomensondersteuning gevestigd aan het Koningsplein 8 in Tilburg

Geef een reactie