Site pictogram Tilburgers.nl

Coöperatie Esbeek: een huiskamer voor het hele dorp

De Schuttershof

Midden in het dorp Esbeek, dat deel uitmaakt van de gemeente Hivarenbeek, staat de Schuttershof, het allerlaatste cafe van deze 1200 inwoners tellende gemeenschap. Zo op het eerste oog is het een gewoon dorpscafe.

We zijn uitgenodigd door Egbert Stellinga, om eens te komen kijken en luisteren naar het verhaal erachter. De aanleiding voor deze uitnodiging is het verhaal op Tilburgers.nl over het onderzoek in de wijk Korvel, dat enkele weken geleden is uitgevoerd door een groep bewoners, en waar als resultaat uitkwam dat de buurt behoefte heeft aan een gemeenschappelijke ruimte, in de vorm van een gezamenlijke woonkamer in de wijk.

De eikenhouten toog die door vrijwilligers is gebouwd

De Schuttershof, dat sinds 2000 dienst deed als Esbeeks café en pannenkoekenhuis, ging in 2007 in de verkoop. Een grote groep Esbekenaren zag dit niet zitten, want met het verlies van deze plek zou ook de belangrijkste ontmoetingsplaats van het dorp verdwijnen. Daarom heeft een groep dorpelingen de Coöperatie Esbeek opgericht, met als doel om het pand te kopen zodat Esbeek een gezellig en actief dorp blijft met goede voorzieningen voor jong en oud. Om genoeg geld bij elkaar te krijgen voor de aankoop en de verbouwing, heeft de coöperatie eigendoms-certificaten verkocht onder de bewoners. Deze certificaten varieerden van €100,- tot €1.000,- en  ongeveer 600 leden hebben deze certificaten zo gekocht. In Esbeek geldt het nabuurschap nog als vanouds, wat betekent dat bewoners het vanzelfsprekend vinden om elkaar te helpen.

Ruimte voor spel in een achterliggende zaal van de Schuttershof

Harm Soetens  is de uitbater, coördineert activiteiten in de ‘Schuttershof’ en huurt de zaak op commerciële basis van de coöperatie. Hij vertelt: “Ik werk met de activiteiten samen met alle bezoekers hier. Als er een georganiseerde maandagmiddag voor ouderen is, krijgen ze de koffie en thee  voor kostprijs met als voorwaarde dat ze dan wel zelf de bediening gaan doen. Zo zijn er wel meer dingen waar we dingen samen doen. Toen we het pand net aangekocht hadden was er een flinke verbouwing nodig. Een paar handige timmermannen en een leraar hebben toen deze fantastische zwart-eikenhouten bar gebouwd. De leraar heeft er zelfs een schoolproject van gemaakt om de zuilen die erin zijn verwerkt te laten maken door leerlingen van het ROC in Eindhoven. Aan materialen kostte de bar nog geen €15.000, maar experts taxeren de waarde op meer dan €60.000.”

Precies 100 jaar nadat Doruske Smolders een café begon in zijn huiskamer, werd op 15 mei 2009 de dorpshuiskamer bij het café geopend.

Zo hebben ook diverse ondernemers bijgedragen aan de verbouwing van het café, dat in drie fasen is uitgewerkt. Ondernemers hebben materialen tegen kostprijs geleverd en meer dan 80 vrijwilligers van jong tot oud, de jongste was 15 en de oudste 73, hebben meegeholpen met slopen, bouwen, metselen, timmeren, schilderen en vloeren leggen. Het pand heeft diverse ruimten erbij gekregen. Een theaterzaal die ook gebruikt kan worden als carnavals- en  feest-zaal, een zaal waar ruimte is voor balspelen en handboogschieten en een knusse huiskamer waar ouderen kunnen ontmoeten en activiteiten organiseren. In deze huiskamer is een mini-museum ingericht van de schilder Andreas Schotel die in de zomermaanden etsen maakte van het werk op het platteland. Dit is ook de plek  waar ouderen regelmatig aan scholieren vertellen over de geschiedenis van Esbeek.

De coöperatie heeft een bestuur van zeven leden, maar daarnaast zijn er een heleboel werkgroepen. Zo is er een werkgroep die zich bezighoudt met zorg op maat voor ouderen in Esbeek, zodat zij zoveel mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Een andere werkgroep houdt zich bezig met het in eigen beheer realiseren van starterswoningen voor de jonge generatie, die graag in het dorp wil blijven wonen.

We zijn benieuwd wat de gemeente Hilvarenbeek vindt van de Esbeekse initiatieven. Egbert vertelt hierover: “We lopen ver op de troepen vooruit, de gemeente Hilvarenbeek heeft de ambitie niet en heeft de cooperatie laten weten: “ga vooral jullie gang maar hou ons wel op de hoogte van wat jullie aan het doen zijn.” We laten hen dus wel weten wat we doen en dat wordt gewaardeerd.”

Mobiele versie afsluiten