Site pictogram Tilburgers.nl

Corona is de alien waarop we zaten te wachten

Corona – Afbeelding van mikegi via Pixabay

Aliens, iedereen kent ze wel uit talloze films. Buitenaardse wezens die op aarde landen en de mensheid aanvallen. De personages in zo’n film kennen elkaar doorgaans amper en hebben volstrekt verschillende achtergronden en karakters. Het is toeval dat ze op het moment suprême op dezelfde plek zijn. En ze zouden elkaar genegeerd hebben als de gemeenschappelijk vijand, de alien, er niet was geweest.

En ineens is alles mogelijk. Presidenten en machthebbers kunnen plotseling heel praktische en verstandige beslissingen nemen. Mensen zijn ineens in staat om elkaar te helpen en samen te werken en politieke, religieuze, maatschappelijke en etnische verschillen vallen weg en doen er niet meer toe.

De wereld en vooral de internationale samenleving die we met z’n allen gecreëerd hebben is alles behalve een film. Het is veel erger, gecompliceerder, smeriger en egoïstischer. We maken de natuur kapot en elkaar het leven zuur op alle mogelijke manieren en om alle ondenkbare argumenten die we als rechtvaardig bestempelen, opdat we onszelf nog in de spiegel durven aankijken. Onze echte wereld vraagt om een alien, een hele krachtige. En het lijkt er sterk op dat we die gekregen hebben.

Afbeelding: Google Maps

Onze alien – de gemeenschappelijke vijand – komt niet met een ruimteschip uit het universum, maar uit de binnenlanden van China. En zelfs dat maakt niet uit, want Corona – zo heet onze alien – maakt geen onderscheid: Chinees, Arabier, Europeaan, Afrikaan of Amerikaan; hij lust ons allemaal. En dat is nou net het mooie: het is de gemeenschappelijke vijand waar we op zaten te wachten.

Net als in de film.

Natuurlijk is het niet leuk dat er mensen sterven, in paniek raken of angstig zijn. Maar de meeste bijwerkingen zijn hoopgevend.

Regeringsleiders proberen kalm te blijven en roepen op tot samenwerking. Wie dacht dat de Europese Unie al samenwerkte: niks daarvan! Maar nu wel! “Stella Kyriakides, de Europees Commissaris voor gezondheid en Voedselveiligheid, heeft de EU-lidstaten opgeroepen om samen te werken bij de bestrijding van het coronavirus. “We zijn beter beschermd als we samenwerken.” vertelt de NOS ons.

We beperken de productie van aardolie, wat we voor moeder natuur en ons klimaat allang veel eerder hadden moeten doen:

NOS: Ook de prijs van olie daalt verder, ondanks dat OPEC-landen gisteren een beperking van de productie hebben aangekondigd.

We stoppen ineens met overbodige, vervuilende vliegreizen en het schijnbaar onmogelijke is plots mogelijk: Het Europees parlement verkast deze maand eindelijk eens niet naar Straatsburg, maar blijft gewoon in Brussel. Er is waarschijnlijk geen Europeaan te vinden die het maandelijkse verhuiscircus nodig vindt en bij deze is nu bewezen dat het ook niet nodig is!

Kortom: Corona is de alien, de gemeenschappelijke vijand waar we zo lang op hebben gewacht en welke we zo hard nodig hadden om onszelf en moeder aarde te redden van de ellende die we hebben veroorzaakt. De tweet van Koning Willem-Alexander – die door ik weet niet wie maar niet door hemzelf wordt bediend – vatte het mooi samen:

En stiekem hoop ik dat Corona nog even blijft en we niet veel te snel een bestrijding gaan vinden. Want dat zou betekenen dat onze alien het loodje legt en we weer terug keren naar het destructieve leven van alledag. Terwijl Corona ons leert dat we wél in staat zijn om te doen wat goed is voor de aarde, de natuur en de mens.

Net als in de film. En aangezien Corona tot nu toe veel minder dodelijk lijkt dan de meeste griepvirussen, heb ik dan wel hoop op een happy end!

Mobiele versie afsluiten