Site pictogram Tilburgers.nl

Creatief vergaderen op het stadhuis

Commissie 'Economie' bijeen in de raadszaal

Maandagen worden op het stadhuis van Tilburg steevast gebruikt voor vergaderingen van de raads-commissies. Of, eens per maand, voor de gemeente-raadsvergadering. Commissies, er zijn er vijf, soms zelfs van ’s ochtends 9 uur tot ’s avonds 23 uur. Achtereenvolgens zitten de commissies bij elkaar om in discussie te gaan over al wat Tilburg bezig houdt. Gebruikelijk zijn deze vergaderingen in de raadszaal van het stadhuis. Behalve de commissie Fysiek. Deze commissie experimenteert graag met het vergaderen in andere ruimten en andere opstellingen.

In de oude raadszaal in het Paleis bijvoorbeeld, waar iedereen dan erg gezellig dicht op elkaar zit vanwege de beperkte ruimte. Het voelt een beetje als kamperen, net als thuis maar dan anders.

Commissie 'Fysiek' vergadert in de koffiekamer

Of zoals de meest recente bijeenkomst: in de koffiekamer naast de raadszaal. En dat is ingewikkelder dan het lijkt. Want elke vergadering wordt opgenomen om te kunnen terugluisteren. Daarom heeft elke deelnemer, om en nabij 25 personen, een eigen tafelmicrofoon nodig. En natuurlijk moet er opname-apparatuur zijn. Die voorzieningen zijn in de raadszaal standaard ingebouwd, maar de koffiekamer heeft dat allemaal niet. Daar wordt iemand voor ingehuurd. De ingehuurde geluidsjongen is vanaf een uur of vier ’s middags bezig om zijn apparatuur op te bouwen, alle tafels te voorzien van microfoons en bedrading. De vergadering begint om zeven uur ’s avonds en duurt zeker tot een uur of half elf, waarna nog moet worden afgebouwd en opgeruimd. En de betrokken Tilburger die ’s avonds liever thuis blijft en via zijn computer wil meeluisteren, heeft pech, dat is er niet bij.

Waarom deze commissie andere ruimten verkiest boven de vertrouwde raadszaal, is een vraag, die Loes Dielissen (TVP) niet weet te beantwoorden: “Wie dit heeft verzonnen!? Ik heb geen flauw idee. Het wordt ons van bovenaf gewoon opgelegd. Wat een wàànzin! Dit kost vast een vermogen ook nog! Waar slaat dit op!”  Ze kreeg vooralsnog geen antwoord.

Mobiele versie afsluiten