Site pictogram Tilburgers.nl

Cultureel Fietsevent Bels Lijntje 2014

CultFietsEventOp zaterdag 13 en zondag 14 september wordt het tweede Culturele Fietsevent Bels Lijntje georganiseerd. Dit tweedaagse, culturele evenement tussen Tilburg en Turnhout staat in het teken van de rol die het Bels Lijntje speelde bij de vluchtelingenstroom tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918.

In 2014 wordt ‘de Grote Oorlog’ zoals de Eerste Wereld oorlog ook wel word genoemd herdacht. Om die reden is gekozen voor het thema vluchteling/vreemdeling. De vluchteling van toen en van vandaag, de vreemdeling in zijn algemeenheid. Het Bels Lijntje is historische grond want voor tienduizenden Belgische vluchtelingen was het de vluchtweg om zich in 1914 in veiligheid te brengen. Ze vonden onderdak in Tilburg. Het thema sluit tevens aan bij de Open Monumentendag op 14 september, met als thema ‘Op reis’.

Het programma van de tweede editie van het Cultureel Fietsevent Bels Lijntje maakt een flinke groei door ten opzichte van de eerste editie. Waren er vorig jaar 13 activiteiten, dit jaar zijn dat er ruim 50. De voortvarende ontwikkeling van dit evenement, dat plaatsvindt op zaterdag 13 en zondag 14 september langs de voormalige spoorlijn tussen Turnhout in België en Tilburg, is mede te danken aan het grote aantal nieuwe partners welke de organisatie aan zich weet te binden aan beide kanten van de grens.

Het programma is informatief, onderhoudend, verrassend, veelzijdig, ontspannend, luchtig en soms werkelijk confronterend. De deelnemers wacht een parelsnoer van acts en activiteiten: muziek, theater, dans, expo’s, (streek)markten, poëzie, eten & drinken, beeldende kunst, rondleidingen, kinderactiviteiten & meer, van België tot aan Nederland en terug! De fietstocht is in beide richtingen te fietsen en het programma biedt iedereen volop de gelegenheid om twee dagen lang een eigen lijntje uit te stippelen.

Vanuit Nederlandse zijde hebben tal van organisaties als Stadsmuseum Tilburg, Theaterproducties De Kwekerij, Forum Kunst en Cultuur, Theatercollectief Eelt en individuele kunstenaars, musici en artiesten hun medewerking toegezegd. Tevens zijn locatie-eigenaren actief, die een horeca-, (mini)camping of agrarisch bedrijf hebben. In Alphen-Chaam geeft de Stichting Cultuurontwikkeling Alphen-Chaam haar steun. Vanuit Turnhout wordt met de partners Stad Bureau Toerisme en Cultuurhuis De Warande volop meegewerkt aan het doen slagen van dit culturele fietsevenement. De heemkunde- en erfgoedvereniging Nicolaus Poppelius en de heemkundekring Amalia van Solms doen actief mee met steun van de VVV Toerisme Ravels en de VVV Baarle Nassau-Hertog.

Cultureel Fietsevent Bels Lijntje 2014 is een initiatief van de Coöperatie Bels Lijntje in samenwerking met Stad Turnhout Toerisme & Uit, Stadsmuseum Tilburg, Fietsforum en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord Brabant, BKKC, Landstad De Baronie, Rabobank Tilburg e.o., Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting COAC, en door een groot aantal samenwerkingspartners en artiesten.

Meer info: www.belslijntje.com of volg de organisatie op facebook.com/belslijntjeleeft om op de hoogte te blijven over het programma. Download hier het programma voor het tweede Culturele Fietsevent Bels Lijntje voor zaterdag 13 en zondag 14 september 

.Belslijntje

 

Het Bels Lijntje is de naam voor het Nederlandse deel van Spoorlijn 29 tussen Tilburg en Turnhout.  In 1865 werd gestart met de aanleg van de spoorlijn tussen Turnhout en Tilburg en werd het station Weelde-Merksplas (ten zuiden van de Steenweg op Zondereigen) gebouwd. De spoorlijn werd aangelegd en uitgebaat door de “Grand Central Belge”, waardoor de spoorlijn in de (Noord-Brabantse) volksmond “Bels lijntje” werd genoemd. Op 1 juni 1973 reed er de laatste officiële trein. In 1986 werden de rails en biels vanaf Turnhout tot aan de grens verwijderd. In 1987 kreeg natuurvereniging de Wielewaal het terrein in beheer. In 1989 werd over de bedding een fietspad aangelegd van Tilburg (Oude Warande) naar Turnhout. Tot 1993 ontbrak er een stuk fietspad tussen Baarle en de grens. Maar vervolgens verdwenen ook aan de Nederlandse kant van de grens de rails en werd in 1993 het fietspad doorgetrokken.

 

Mobiele versie afsluiten