Spring naar inhoud

Gastbijdrage van Hans Rube, journalist en burgerraadslid voor PvdA Tilburg.

Dat mijn goede collega Rob Oostelbos deze week alweer tien jaar geleden overleed is bijna niet te bevatten.
Een decennium geleden.

Midi-theater. Foto: John Geerts

Zo zit je samen op de perstribune bij een raadsdebat over de ondergang van het Midi-theater, zo zit je met al je andere collega’s in het crematorium naar zijn lievelingsmuziek te luisteren.
Wat zou hij tegenwoordig zelf draaien, vraag ik me wel eens af. Een glas Duvel smaakt ook in deze tijd waarschijnlijk nog goed samen met een nummer van Golden Earring. Rob zou nu trouwens behoorlijk balen van het nieuws dat zijn favoriete band er mee moet stoppen.

Na weer eens avond vol oeverloze debatten in de gemeenteraad opperden we ooit het plan om zelf maar een politieke partij op te richten. ...lees verder "Lijst RoRu"

Het Hasseltplein in 1988. Foto: Collectie Krelis Swaans

Op zondag 21 februari 2021 geeft Paul Spapens een lezing over de historie en de cultuur van het Hasseltplein in Tilburg. De lezing onder de titel ‘Alles van waarde is weerloos’ kan door iedereen thuis worden gevolgd vanaf 15:00 uur.

Dit dankzij een zogeheten livestream die door Omroep Tilburg wordt verzorgd. Je komt op deze livestream door op de computer, telefoon of tablet in de tikken: www.omroeptilburg.nl/livestream. ...lees verder "Lezing Paul Spapens over Hasseltplein"

1

De Hasseltse kapel in het voorjaar Foto: John Geerts

In Tilburg is gisterenmorgen 2 februari 2021 een online-petitie gestart om het historisch Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht te verklaren. Vrijwel direct nadat de petitie beschikbaar was gekomen waren er al tientallen ondertekenaars. De petitie is een initiatief van drie belanghebbende organisaties: Vereniging Leefbaarheid Hasseltplein, Stichting Behoud Frankische Driehoek Hasseltplein en Stichting tot Beheer van de Hasseltse Kapel.

De wens om het Hasseltplein tot beschermd stadsgezicht te verklaren leeft al veel langer, maar is actueel geworden door nieuwe plannen in de directe omgeving. Hierdoor komt dit kwetsbare gebied dat al tientallen jaren in de verdrukking is, nóg meer onder druk te staan. ...lees verder "Petitie gestart ‘Hasseltplein beschermd stadsgezicht’"

In de vergadering van de Tilburgse gemeenteraad op 1 februari 2021 komt het CDA met het voorstel om het Hasseltplein te benoemen als 'Beschermd Stadsgezicht'.

Volgens het CDA heerst er ongerustheid onder bewoners over ontwikkelingen aan het Hasseltplein.

De status 'beschermd stadsgezicht' kan worden gegeven aan een groep van gebouwen die bij elkaar horen. Daar kunnen monumenten bij zijn, maar dat hoeft niet. Deze status houdt ontwikkelingen niet perse tegen maar zorgt wel voor bescherming van het geheel. ...lees verder "CDA Tilburg: Hasseltplein beschermd stadsgezicht"

Alle foto's van John Geerts

Terwijl de meteorologische winter al op 1 december van start is gegaan begint de astronomische winter pas morgen om 11:02 uur. En 21 december is ook de datum dat het winterseizoen meestal aanvangt. Maar het kan dus ook een dag later, zoals vorig jaar, 2010, 2011, 2014 en 2015. En soms gebeurt het zelfs een dag eerder, maar dan zullen we lang moeten wachten. Want pas in 2080, 2084, 2088, 2092 en 2096 begint het winterseizoen al op 20 december. ...lees verder "Winter begint 21 december om 11:02 uur"