Spring naar inhoud

Gastbijdrage van Tine van de Weyer, projectleider van De NWEStijl Tilburg.

Foto: Tine van de Weyer.

‘De wereld van het heden raast door in Dada's voetspoor', een aforisme van de Tilburgse Antony Kok, mede-initiator van de begin 20e-eeuwse kunststroming De Stijl, dichter, spoorbeambte, mecenas en boezemvriend van Theo van Doesburg.

Wellicht het best bewaarde geheim van Tilburg is, dat de internationaal baanbrekende kunststroming De Stijl (onder andere Mondriaan, Rietveld) hier ter stede is ontkiemd. Gevolg van de vriendschap van de initiator en aanvoerder Theo van Doesburg met Antony Kok. Tilburg trotse stad van (kunst)makers, wil dit markeren met een 70 meter lang lichtkunstobject in de Spoorzone. Natuurlijk in de stijl van De Stijl. Als we samen de schouders eronder zetten zal dit lichtkunstwerk op 18 april 2022, de 140e verjaardag van Antony Kok, oplichten op het dak van Gebouw 79 in de Spoorzone. ...lees verder "‘De wereld van het heden raast door in Dada’s voetspoor’"

1

De persconferentie in het Paleis op 28 februari 2020. -  Foto: Paula Anguita

Op 27 februari 2020 werd in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis de allereerste corona patiënt in Nederland opgenomen. Precies een jaar later werd bij deze treurige mijlpaal stilgestaan met het opgangen en ontrollen van een omvangrijke geveldoek aan het Paleis-Raadhuis: het project Dankraam Tilburg. Het kunstwerk van 5 x 8 meter is gemaakt door de Tilburgse kunstenaar Riëtte Sommerdijk. Het geveldoek bevat alle 170 inzendingen die Tilburgers deelden op de website van Dankraam Tilburg. ...lees verder "Eén jaar met corona: een nieuw ‘dankraam’"

2

Het dankraam van 1951 ter herinnering aan de pokkenepidemie. - Foto: Berny van de Donk

In 1951 werd Tilburg geteisterd door een pokkenepidemie. De stad werd afgesloten van de buitenwereld en alle bewoners - toen bijna 100.000 - moesten (opnieuw) worden gevaccineerd.

Ter herinnering aan die moeilijke periode en als dank aan de vele artsen en verzorgers werd een glas-in-loodraam gemaakt, dat nog altijd in het paleis-raadhuis te zien is. Een dankraam.

Nu het coronavirus zijn ronde doet en opnieuw veel inzet en uithoudingsvermogen vraagt van heel veel mensen, hebben Berny van de Donk, Stadsmuseum Tilburg, EELT Theatercollectief en Studio Web Presence het initiatief genomen om opnieuw een dankraam te gaan maken. In samenwerking met heel veel andere organisaties en samen met alle Tilburgers. ...lees verder "Tilburgers maken een ‘dankraam’, net als in 1951"

Het fragment voordat het werd losgemaakt uit het register van de schepenbank Hilvarenbeek – Foto: William van der Voort i.o.v. Regionale Archief Tilburg

Het komt zelden voor dat in archieven een vondst gedaan wordt waarmee een historisch hiaat gevuld kan worden. In 2018 werd in het depot van Regionaal Archief Tilburg zo’n opmerkelijke vondst gedaan.

In de perkamenten band van een register uit Hilvarenbeek werd een 14e-eeuws fragment gevonden van de Spiegel Historiael. Dit tot nu toe onbekende fragment is de aanleiding voor het symposium ‘Maculatuur en miraculen. De Spiegel Historiael in Hilvarenbeek’ op donderdag 13 juni 2019 in Regionaal Archief Tilburg. De vondst wordt op die dag voor het eerst aan het publiek getoond. ...lees verder "Symposium over unieke vondst deel Spiegel Historiael"

Het Bloemstilleven in albasten vaas Foto: Carola van Wijk, Rijksmuseum

Het rijksmuseum in Amsterdam heeft een stilleven van de Tilburgse schilder Gerard van Spaendonck (1746-1822) aangekocht. Het gaat om het schilderij ' Bloemstilleven in albasten vaas' uit 1783.

Het was een langgekoesterde wens van het museum om een belangrijk werk van deze internationaal geroemde Tilburgse schilder in de collectie op te nemen. Taco Dibbits, hoofddirecteur van het museum, vertelt:  "Het is een prachtige aankoop waarmee we de zomer voor altijd in het Rijksmuseum hebben".

Het schilderij is gekocht bij een galerie in Parijs voor  € 900.000. De aankoop is mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij. Het schilderij is vanaf 29 augustus 2018 in het Rijksmuseum te zien.  ...lees verder "Stilleven Gerard van Spaendonck aangekocht door Rijksmuseum"

Altsaxofonist, componist, bandleider en concertprogrammeur Paul van Kemenade organiseert ook dit jaar weer zijn festival 'Stranger than Paranoia'. In 1993 vond de allereerste editie van Stranger than Paranoia plaats in Paradox. Het festival staat al jaren bekend als kleinschalig maar spraakmakend, met een programma dat de grenzen tussen jazz, klassiek en avant-garde weet te vervagen. Inmiddels is het festival toe aan de 25ste editie en viert dit met een uitbundig programma dit jaar van 23-29 december 2017.

In het jubileumjaar gaat het festival behalve  twee avonden in Paradox te Tilburg ook weer naar Amsterdam en Nijmegen. Als toegift is er een feestelijke jubileum editie in de concertzaal van Theaters Tilburg op donderdag 28 december 2017 met onder andere het Metropole Orkest & Jameszoo en het Paul van Kemenade 'classic' Quintet. ...lees verder "25ste Festival Stranger than Paranoia"

Paul van Kemenade, winnaar van de Boy Edgar oeuvreprijs, is dit jaar veertig jaar professioneel musicus. Naast Altsaxofonist is Paul ook componist, bandleider en concertprogrammeur van zijn eigen festival 'Stranger Than Paranoia'. Met zijn improvisaties en composities vaart hij een eigenzinnige koers, die ver over onze landsgrenzen, muzikale genres en disciplines reikt. Om zijn 40-jarige professionele loopbaan als musicus en het 25-jarig bestaan van zijn festival Stranger Than Paranoia te vieren, creëert de in Tilburg gevestigde Van Kemenade een prachtig serie concertprogramma. ...lees verder "Altsaxofonist Paul van Kemenade viert zijn jubilea in Tilburg !!"