Een maand geleden heeft raadslid Eric Logister namens de D66-fractie vragen gesteld over de opslag van persoonsgegevens door de gemeente Tilburg. D66 maakt zich zorgen over de bescherming van de privacy van Tilburgers. Aanleiding hiervoor was een onderzoek van de WRR. WRR staat voor Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid, en deze organisatie heeft onderzocht wat de opslag van persoonlijke gegevens betekent voor de privacy van burgers en het functioneren van de overheid.
Inmiddels zijn er, naar aanleiding van dit onderzoek van het WRR, ook vragen gesteld aan minister Donner. In een brief aan de Tweede Kamer heeft Donner laten weten dat hij onderscheid willen maken tussen de Nationale Identiteitskaart (ID-kaart) en het paspoort. Voor het paspoort blijven de Europese regels gelden en is het verplicht om op de chip een vingerafdruk op te slaan als kenmerk. Voor de ID-kaart hoeft dit niet en wil hij dit afschaffen. Gemeenten hoeven deze vingerafdrukken dan ook niet meer te bewaren. Vingerafdrukken die bij de gemeenten al zijn opgeslagen, kunnen worden vernietigd.
De stichting ‘Privacy First’ die zich sterk maakt voor privacybescherming van burgers, meldde 27 april op haar website: “Vandaag klonk eindelijk het verlossende woord: de opslag van vingerafdrukken onder de nieuwe Paspoortwet wordt opgeheven! Zowel de ontwikkeling van een nationale database als de huidige opslag bij gemeenten worden stopgezet. De reeds opgeslagen vingerafdrukken van 4½ miljoen onschuldige burgers zullen nu moeten worden vernietigd. Bovendien zal de wettelijke status van de nationale identiteitskaart zodanig worden aangepast dat in dat document geen vingerafdrukken meer hoeven te worden opgenomen.”
Recente reacties