Site pictogram Tilburgers.nl

Dag van de Filosofie in het teken van de Waarheid

De Dag van de Filosofie is een jaarlijks terugkerend evenement in Tilburg dat georganiseerd wordt in het kader van de nationale Maand van de Filosofie. Het thema van de Maand in 2020 is ‘Het uur van de waarheid’. Tijdens de Dag van de Filosofie op 4 april 2020 staat dit thema centraal.

De officiële opening is om 13.00 uur in Cinecitta, waarna het programma zich zal opdelen in verschillende zalen, waaruit de bezoeker vrij kan kiezen. In de pauzes is er ruimte en tijd voor een drankje in de foyer.

Filosofen, wetenschappers, schrijvers en kunstenaars met veel verschillende achtergronden buigen zich over een veelzijdigheid aan onderwerpen die te maken hebben met het thema van de dag.

De boekentafel wordt verzorgd door Boekhandel LIVIUS de Zevensprong.

Over het thema:

De waarheid staat onder druk. Nepnieuws en misleidende Facebook-campagnes bedreigen wereldwijd democratische processen; bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. De geloofwaardigheid van de wetenschap is niet meer vanzelfsprekend, kennis over klimaatverandering en vaccinatieprogramma’s wordt openlijk in twijfel getrokken.

Filosofen stellen al sinds de Klassieke Oudheid de vraag wat waarheid is. Verankerde waarheden werden onderuitgehaald, het bestaan van een absolute waarheid werd in twijfel getrokken. Er kwam ruimte voor nieuwe perspectieven. Tegelijkertijd schuilt hierin een gevaar: als je niet meer met elkaar kunt afspreken wat waar is en iedereen zich terugtrekt in zijn eigen bubbel, is geen gesprek meer mogelijk.

Tijdens de Maand van de Filosofie 2020 vragen we ons af: wat is de status van waarheid, hoe komt waarheid tot stand, en is de waarheid voor iedereen hetzelfde? Wat kunnen filosofen ons leren over een constructieve en effectieve omgang met het begrip waarheid?

Mobiele versie afsluiten