Dag van nationale rouw in Tilburg

vlag-paleis-halfstok-site_02Minister-president Mark Rutte heeft woensdag 23 juli tot dag van nationale rouw verklaard. De gemeente Tilburg rouwt mee met alle nabestaanden van de vliegtuigramp.

Wat betekent het precies, een dag van nationale rouw?

  • Op alle regeringsgebouwen wordt de vlag halfstok gehangen. Gemeenten, provincies en Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen wordt verzocht hetzelfde te doen.
  • De vijf minuten die voorafgaan aan de landing van de eerste vliegtuigen met lichamen, luiden de klokken. Verwacht wordt dat dat rond 16.00 uur zal zijn.
  • De aankomst van de eerste slachtoffers wordt gemarkeerd met een trompetsignaal. Daarna volgt een minuut stilte, waar iedereen zich bij aan kan sluiten.
  • Elders in het land kunnen op verschillende momenten op de dag ook de klokken worden geluid.

Om 16:00 uur arriveren de eerste slachtoffers van de vliegtuigramp van het Malaysia Airlines toestel MH17 in Eindhoven. Vanaf 17:30 uur worden de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne onder politiebegeleiding overgebracht van Eindhoven naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum.

Uit respect voor de slachtoffers en hun nabestaanden zullen van 15.55 tot 16.00 uur alle klokken in de hele gemeente luiden. Ook de kermis staat stil bij deze dag van nationale rouw. Van 15:50 tot 16:05 uur staan de attracties uit en er is geen muziek te horen. Daarna gaat de kermis verder met gedempt geluid tot 17:30 uur. Van alle overheidsgebouwen hangen de vlaggen halfstok.

Iedereen die wil, kan tijdens het luiden van de klokken samenkomen voor de Heuvelsekerk in het centrum van Tilburg. Na het luiden van de klokken wordt er een moment stilte in acht genomen. In de kerk kan het condoleanceregister getekend worden. Ook in de stadswinkel ligt een condoleanceregister.

Een dag van nationale rouw heeft Nederland één keer eerder gehad: in 1962, na de dood van prinses Wilhelmina.

Geef een reactie