De aanloop naar de Begroting 2015

enquête, smiliesDe komende drie weken zijn voor de Tilburgse politiek misschien wel de drukste periode van het jaar. De wensen en plannen voor het komende jaar, die eerder zijn besproken bij de Perspectiefnota, moeten worden vastgelegd in de Begroting voor 2015. De finale, de raadsvergadering waarin de definitieve beslissingen worden genomen, is gespreid over twee dagen: 10 en 12 november. Maar voor het zover is worden de belangrijkste onderwerpen eerst besproken in de vier verschillende commissies: Leefbaarheid, Sociale stijging, Vestigingsklimaat en Bestuur. Soms gepaard met een stevig debat.

Alle vergaderingen zijn openbaar. Een volledig overzicht van alle vergaderingen en de bijbehorende stukken is hier te vinden.

In elke commissie komt in ieder geval de Najaarsrapportage (pdf) op tafel. Dat is een document waarin staat wat tot nu toe is uitgevoerd van de Begroting voor het lopende jaar, 2014. Wel haalt elke commissie haar ‘eigen’ onderwerpen eruit, dus de bespreking is in geen geval steeds hetzelfde. Maar wél met de reeds vertrouwde ‘smilies’ bij de al dan niet behaalde doelen. Verder komen onder andere de volgende onderwerpen in de diverse vergaderingen aan bod.

Commissie Leefbaarheid: maandag 27 oktober, 10.00 uur

  • lege parkeerplaatsenDe fractie van de PvdA Tilburg heeft voorgesteld om de geldende parkeernorm in de Spoorzone naar beneden bij te stellen. Volgens de PvdA wordt, door de parkeernorm in de Spoorzone te verlagen, het voor initiatiefnemers mogelijk om goedkoper te bouwen en blijft er meer ruimte over voor groen.
  • Verhoging van de parkeertarieven van de parkeergarages in de Binnenstad. De VVD en de LST hebben deze kwestie op de agenda gezet omdat deze fracties zeer verbaasd zijn over dit voornemen van het college.

Commissie Sociale stijging: maandag 27 oktober, 13.30 uur

Foto: Zorgbelang Brabant

  • Op 1 januari 2015 wordt de nieuwe Wmo ingevoerd en wordt de gemeente verantwoordelijk voor de uitvoering en de resultaten. Hierover is al veel gezegd en geschreven, maar toch moet er volgens de regering in Den Haag nog een beleidsplan komen. Dit beleidsplan voor de gemeente Tilburg lift nu ter discussie op tafel. Vanaf 1 januari vallen ook de dagbesteding, thuisbegeleiding, logeervoorziening en beschermd wonen voor volwassenen met
    beperkingen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Deze voorzieningen vallen op dit moment nog onder de AwbZ.
  • Net als de wmo gaat ook de Jeugdzorg onder verantwoordelijkheid van de gemeente vallen. Eveneens vanaf 1 januari 2015. En Tilburg zal als grote gemeente ook de kleinere gemeenten in de regio Hart van Brabant moeten ondersteunen hierbij, aangezien kleinere plaatsen niet alle nodige voorzieningen zelf hebben. De commissie gaat het over de samenwerking in de regio hebben en ook over de kosten hiervan: de begroting. Behalve deze bespreking is er op maandag 17 november nog een hoorzitting over de Jeugdzorg. De raad wil graag weten wat mensen die ermee te maken krijgen, ervan vinden. Vooral de mening van jongeren willen de raadsleden graag horen.

Commissie Vestigingsklimaat: maandag 27 oktober, 20.00 uur

  • 1en1is13 citymarketingCitymarketing. Hoe wordt de marketing van de stad georganiseerd, hoe en hoeveel moet ervoor worden betaald en wat zijn de belangrijkste doelen voor de komende jaren? Op deze vragen probeert de commissie een antwoord te vinden. Ook ligt er voor de eerste keer een Jaarplan, een concept waar de commissie haar mening over mag geven.
  • Evaluatie van de Tilburgse Kermis. Wat kan er beter en anders, onder andere op het vlak van veiligheid, communicatie, bereikbaarheid en verpachting. Ook de opdracht van de (vorige) raad om de Bierhal te verplaatsen naar het Willemsplein komt aan bod.

Commissie Bestuur: dinsdag 28 oktober, 19.00 uur

De begroting van de Regio Hart van Brabant staat op de agenda en de al genoemde Najaarsrapportage. Met alleen deze twee onderwerpen zou het een vrij korte vergadering kunnen worden.

Commissie Vestigingsklimaat: vrijdag 31 oktober, 13.00 uur

Idee EVE Polygonale loodsDe vergaderingen van deze commissie staan er daarentegen om bekend dat ze vaak lang duren. Wellicht daarom is er voor deze commissie een tweede datum geprikt.

  • Horeca- en evenementenregels voor de Spoorzone. De coalitiepartijen hebben in het coalitie-akkoord afgesproken dat ze de Spoorzone aan de Binnenstad toe willen voegen om hiermee de Binnenstad te vergroten, versterken en verlevendigen. Er heeft sinds het opengaan van de Spoorzone, na het vertrek van de NS Werkplaats, een organische groei plaatsgevonden van initiatieven, activiteiten en evenementen. Ook worden een aantal gebouwen ingevuld met horeca. Om deze ontwikkeling te begeleiden en te sturen zijn er regels nodig voor horeca en evenementen in de Spoorzone.
  • Verbouwing van 013. Het College van B&W (Burgemeester en Wethouders) vraagt €2,2 miljoen extra aan de gemeenteraad voor de verbouwing van 013. Eerder in oktober 2013, een week voor de raadsverkiezingen, besloot de (vorige) gemeenteraad al om €7,7 miljoen te subsidiëren voor de eerste fase van de verbouwing.

 

 

We zullen wel weer bedolven worden onder de moties en amendementen. Het karakter van de begroting valt te omschrijven in een zin:t.w. “Voor de burger minder en voor het bestuur meer”

Geef een reactie