Site pictogram Tilburgers.nl

De haastende reizigers van Piet Buys

Tegelijk met de aanpassingen van de nieuwe passage is het oude aankomsthal van het centrale station in Tilburg gerestaureerd. Onderdeel daarvan is ook het bijzondere mozaïekwerk van de Bredase kunstenaar Piet Buys.  Het stelt ‘aankomende en vertrekkende reizigers’ voor en is in samenspraak gemaakt met de architect van het Tilburgse Station, Koen van der Gaast.

Op de website van monumentale stations in de wederopbouwjaren is te lezen:

“De Bredase kunstenaar Piet Buys voorzag de stations­entree van negen glas­mozaïeken. Ze passen perfect bij de architectuur; toch kwam de opdracht toevallig tot stand. Van der Gaast bezocht in 1965 een expositie tegenover het in aanbouw zijnde station. Daar sprak Buys’ werk de architect klaarblijkelijk aan.”

“In blauwe glasblokjes met rode accenten gaf Buys op cartooneske wijze aan­komende en vertrekkende reizigers weer. Zijdelings gezien gaan mozaïek en passanten naadloos in elkaar over. De diagonalen van de compositie suggereren beweging — net als bij het gebouw zelf, waarvan de overkapping als een tentdak lijkt te wapperen door de turbulentie van de treinen.”

Mobiele versie afsluiten