dinsdag 23 april 2024

10 gedachten over “De herdgangen van Tilburg, in vogelvlucht door het verleden

  1. Goed geschreven en erg informatief. Inderdaad zoals de stad gegroeid is doordat de herdgangen aan elkaar groeiden is best uniek te noemen. Leuk ook om oude en nieuwe kaarten met elkaar te vergelijken: de oude middeleeuwse stratenstructuur is nog steeds voor een groot deel in het huidige stratenpatroon te ontdekken. Overigens is het dorp Goirle ook ontstaan rond een herdgang, al zullen ze het daar ontkennen, dat lijkt immers te Tilburgs 😉 , ze hebben daar immers een plein “Frankische Driehoek” (historisch onjuiste naam) en een straat “Den Oude Heertgang” genoemd. Dat is niet voor niets!

  2. Bedankt voor deze leuke en interessante uiteenzetting(en) over Tilburg. Ik sluit me bij Petra Robben aan. Graag wat bronvermeldingen.
    Ben heel erg benieuwd naar alles wat nog gaat volgen!

  3. Dag John, waar komt deze informatie vandaan? Ik zou er een bronvermelding bij zetten zodat de ‘lezer’ deze tekst al dan niet kan gebruiken voor werkstukken of onderzoek. Of heb je zelf onderzoek gedaan? Dan nog is het handig om te zien waar jij je info uit hebt gehaald.

    Vr groet, Petra Robben

  4. Historisch gezien uniek, vooral ook gelet op de ouderdom van de herdgangen. Rond 1665 woonde in Tilburg en omgeving bijna 9.000 mensen, en dat was bijvoorbeeld groter dan ’s Hertogenbosch destijds. Van de niet-stedelijke nederzettingen was Tilburg na Den Haag zelfs het grootste dorp van de Republiek der Verenigde Nederlanden.

    Veel vluchtelingen die geen toevlucht konden vinden bij de stadspoorten van Breda of ’s Hertogenbosch zochten hun heil daarom in Tilburg, waaronder veel geloofsvluchtelingen, zoals de hugenoten. Doordat de arme gronden rondom Tilburg te weinig zekerheid boden was er al vroeg een textiel en laken-nijverheid, inclusief een uitgebreid netwerk voor handel erin, ongetwijfeld opgezet met kennis van vluchtelingen vanuit het zuiden en patriotten vanuit het noorden.

  5. Welke steden of dorpen hebben eenzelfde herdgangen en frankische driehoeken structuur als Tilburg? In andere woorden zijn er nog meer plekken in Nederland die vanuit herdgangen en woonplaatsen samen zijn gesmolten? Of is dit uniek?

  6. very good enherkenbaar indeed , Alphen en hiklvarenbeeek <> meer over origine van Tilburg dan Tilburg zelf …… zoe ook de Archeologische /meerwaarden kaart ………….joop

  7. het is wel zo dat Tilburg hoog ligt: de onderste trede van de Heuvelse kerk,ligt gelijk aan het hoogste topje van de Sint Jan in den Bosch.

  8. Ik denk dat dat fotobijschrift niet klopt: de bruine kleur kan nooit de zeespiegel zijn. In dat geval zijn de Brabantse waterlopen dus zeearmen. Ik denk dat we hier eerder met grondsoorten of zoiets te maken hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *