Site pictogram Tilburgers.nl

De lente kan beginnen in Buurtmoestuin De Spil

Mensen van verschillende nationaliteiten ontmoeten elkaar

De regen van vanmiddag leek even roet in het eten te gooien bij de feestelijke opening van de tweede buurtmoestuin in Tilburg. Gelukkig viel het allemaal reuze mee. De kersverse tuinders, hun begeleiders en een leger vrijwilligers hebben in de afgelopen maanden enorm veel werk verzet. Met resultaat! Een betegelde binnenplaats met een grasveldje werd gestript, omgeploegd en van vruchtbare grond voorzien.

Selda Turhan vertelt wat ze zoal gaat verbouwen: ‘Er staan nu al aardbeienplantjes in de grond. Later komen daar nog cherrytomaatjes, sperziebonen en zomerwortels bij. Ik heb thuis bijna geen ruimte om iets aan te planten, deze buurtmoestuin is voor mij ideaal. Op het ronde terras hier in het midden komt een tuinset te staan. De mensen die meedoen, krijgen allemaal een sleutel van de poort en de berging. Zo kunnen we altijd naar binnen en wordt de buurtmoestuin ook een belangrijke ontmoetingsplek.’

Tine van de Weijer plant een rozenstruik

Na de inloop met heerlijke Turkse en Nederlandse hapjes opent raadslid Tine van de Weijer (PvdA) het officiële gedeelte van de bijeenkomst. Gekleed in toepasselijk rood steekt ze initiatiefnemers een hart onder de riem. Zij wijst in haar toespraak op het belang van buurtmoestuinen voor de stad: ‘In deze tijden van crisis is het heel kostenbesparend om zelf je gewassen te verbouwen. Dit project draagt ook bij aan de ontwikkeling van een stukje stadscultuur. De presidentsvrouwen van de Verenigde Staten hadden dat al goed begrepen. In de jaren dertig van de vorige eeuw legde Eleanor Roosevelt al tuintjes aan. Michelle Obama deed in 2009 hetzelfde. Met behulp van twintig kinderen heeft zij in de tuinen van het Witte Huis een moestuin aangelegd. Jullie zijn eigenlijk de Tilburgse Eleanors en Michelles, ik wil jullie dan ook veel succes wensen.’  De dames krijgen door het raadslid een rozenstruik van de PvdA en een starterspakket van Groenrijk aangeboden.

Lise Alix neemt afscheid

Lise Alix krijgt nog een eervolle vermelding. Zij heeft het project gecoördineerd en gaat nu haar studie aan de Wageningen Universiteit afronden. Deze opening is voor haar tegelijkertijd een afscheid, vandaar dat zij nog extra in de bloemetjes wordt gezet. Lise laat Tilburg niet met lege handen achter: ‘Ik heb de hele werkwijze op papier gezet. Als iemand een buurtmoestuin wil gaan opzetten, is het volledige draaiboek hier te downloaden en op de websites van de Brabantse Milieufederatie en de Gemeente Tilburg.’

John Vermeer (Brabantse Milieufederatie) en Frank van Tongeren (gebiedsmanager bij De Twern) werpen nog kort een licht op deze groene zaak. Eigen gewassen verbouwen is sowieso beter voor het milieu. Deze tweede buurtmoestuin in Tilburg -de eerste is te vinden in Tilburg-Noord-  is opgezet zonder gemeentelijke subsidie en grote sponsorgelden. De vrijwillige inzet van alle betrokkenen wordt dan ook nog extra geprezen.

Na het officiële gedeelte wordt het tijd voor wat ontspanning. De kinderen van de kersverse tuinders luisteren ademloos naar een milieu-rap van Arjan de Vries. Ook staan er circusactiviteiten en spelletjes op het programma. Intussen wordt er nog volop nagekletst. Dat is immers een andere doelstelling van de buurtmoestuin: elkaar kennis doorgeven en elkaar ontmoeten. Op een steenworp afstand van je eigen huis, mooier kan het haast niet.

Als ik naar huis wil gaan, loopt een klein meisje met prachtige schoenen over de pas aangelegde paden. Helaas krijg ik haar niet meer vastgelegd op de gevoelige plaat, maar ik ben van plan om nog vaker terug te komen in Buurthuis De Spil. Hopelijk zie ik haar dan nog eens tuinieren… met haar gouden hakken in het zand.

Mobiele versie afsluiten