Na 15 Jaar wachten 3 telgen van de originele Linde weer terug op de Heuvel.
De Tilburgse lindeboom is een Hollandse linde (Tilia x vulgaris); in vaktermen een voormalige etagelinde en in feite een Winterlinde. In het wild komt de linde al zo’n 2500 jaar niet meer voor in Nederland. De boom is 18 meter hoog en zijn stamomtrek is 540 cm. Bioloog, lindebomenkenner en oud-Tilburger drs. Bert Maes stelde een linde-top-tien van Noord-Brabant samen. Nummer een is de lindeboom van Sambeek, 780 cm in omtrek (de dikste in Nederland) en 450 jaar oud. De Tilburgse lindeboom staat op de vijfde plaats, net na die van Hilvarenbeek, met 565 cm omtrek en 300 jaar oud. De 275 jaar oude Hollandse linde op de Schans in Tilburg-Noord, met 494 cm omtrek, staat op de zevende plaats.
De Hollandse linde is een natuurlijke kruising tussen de Winter- en de Zomerlinde. Er bestaat tussen de soorten een genetische variatie. Maes kwam tot de conclusie dat de Tilburgse lindeboom in bladvorm en vrucht afwijkt van alle andere Winterlindes. Tot nu toe is er geen tweede vergelijkbare boom gevonden! Niet alleen oud, maar ook uniek dus.
Historie van de Tilburgse Linde
1 reactie
Voeg die van jou toe →De Germaanse bevolking van Tilburg van rond het jaar 800 gebruikte de Lindeboom als plaats om recht te spreken. De Linde was de boom van de godin Freya. De rechters zaten onder de boom en bepaalden wie schuldig of onschuldig was.