Site pictogram Tilburgers.nl

De natuur rond Tilburg: alle 13 goed: De Regte Heide

In het kader van het jaar 013 organiseert het Milieucafé een verkiezing van de dertien mooiste natuurgebieden rondom Tilburg. Hiertoe zijn 13 ambassadeurs benoemd om hun gebied te promoten, stemmen op het mooiste gebied kan vanaf dinsdag 12 maart vanaf 12:00 via deze  website. De stemming loopt tot woensdag 27 maart 12:00 uur.

Regte HeideIk ben gekozen als ambassadeur van De Regte Heide, met afstand het mooiste en afwisselendste natuurgebied rondom Tilburg. Naast de uitgestrekte Heide van 250 ha ligt aan de westkant de Oude Leij,  met spectaculaire hoogtewisselingen, uniek  voor Nederland. De rivier is weer een beetje terug in de oude staat gebracht door een dam aan te leggen waardoor het gebied weer  drassig en vochtig is. Eeuwen geleden stroomde daar een rivier die vergeleken kan worden met de IJssel. Dat is nog goed te zien aan het brede dal, het Riels Laag, waar je naar het Riels Hoefke kijkt.

Dat was vermoedelijk het bruggehoofd om over te steken naar overkant naar de oorspronkelijke zeven grafheuvels op de Regte heide. Deze stammen uit de prehistorie, zo’n 1500 jaar voor Christus. Ten zuiden wordt het gebied begrensd door het Ooijevaarsnest, Landgoed De Hoevens, Nieuwkerk en het unieke ven De Halve Maan. Een gebied in totaal van bijna 900 hectare, nauwelijks bewoond.

Bijzonder is ook de vogelkijkhut 20 minuutjes lopen vanaf de bijzondere grafheuvels. Aangelegd door het Brabants Landschap met medewerking van de studenten van ROC die tevens een loopbrug door het drassige terrein hebben aangelegd om aan de andere zijde van de Oude Leij te komen, waardoor het gebied goed bewandelbaar is.

De van oorsprong droge Heide vormt een speciaal contrast met het beekdal ernaast met hoogteverschillen van soms meer dan vijf meter. Al eeuwen hebben daar mensen gewoond, op een route die onderdeel was van een oude Romeinse weg die liep van Antwerpen naar Nijmegen. De Heide en de zuidelijkere weg was tevens het kruispunt op de weg naar Keulen, Tongeren, Maastricht en Trier. Opgravingen rond de grafheuvels dateren de bewoning al van rond 2000 voor Christus. Het is de hoogste plaats in de wijde omgeving.

Journalist en schrijver Pierre van Beek merkte al terecht op: “Een heide met zóveel variatie en zóveel aspecten, met herinneringen aan voorbije eeuwen en een aangrenzend laaggebied, dat zijn eigen geschiedenis bezit en zelfs als een grens van twee culturen wordt aangemerkt. Wat Goethe zei van het Mensenleven, zouden wij van de Rechte Heide uit willen roepen: “Greift nur hinein, nicht vielen ist’s bekant, und wo ihr’s packt, da ist’s interessant!” Wat we dan durven vertalen met: “Pak ze maar aan die hei, het weten er niet velen, maar waar je ze ook pakt, daar is ze interessant!”

Daarnaast is ook de natuur, de flora en de fauna bijzonder. Op de natte heide, bij het rietven, groeien planten als zonnedauw, klokjesgentiaan en beenbreek. De bedreigde vlinders heideblauwtje en gentiaanblauwtje fladderen hier nog rond. Broedvogels van de heide die opvallen door hun hoge aantallen zijn wulp, roodborsttapuit, boompieper, boomleeuwerik en veldleeuwerik.

Tot slot, Hein Schlamilch schreef een boek over de zeven grafheuvels, hij vertelt: “Zelf heb ik er, in mijn eigen jeugd, menig vrije middag doorgebracht. Alle paden en elk heuveltje ken ik, allemaal roepen ze herinneringen op aan de avonturen die ik er, samen met mijn vrienden, beleefd heb. Toen mijn oudste zoon zijn tiende verjaardag vierde, was de heide het decor van een bijzondere tocht. Zijn avontuur, dat hij samen met zijn vrienden beleefd heeft, is mijn inspiratiebron geweest.”

De vrienden van de Regte Heide hebben ook een eigen Facebookpagina.

Daarnaast zijn er ook veel foto’s te zien via deze link: http://www.facebook.com/groups/regteheide013/photos/

 

Mobiele versie afsluiten