Site pictogram Tilburgers.nl

De Pont: “De route wordt opnieuw berekend”

Museum De Pont en Sky Mirror Foto: John Geerts

Het Museum De Pont werkt achter gesloten deuren aan een grote collectiepresentatie met als titel ‘De route wordt opnieuw berekend’ die, zodra het museum weer open mag, fasegewijs zal worden uitgerold. Dat maakt De Pont bekend in de Nieuwsbrief van 4 mei 2020.

De Pont:  “Met deze vlootschouw wordt het publiek herenigd met bekende en minder bekende werken uit de vermaarde collectie van De Pont.”

De titel is een verwijzing naar de stem van het navigatiesysteem in de auto als er een onverwachte afslag is genomen.

Werk van Richard Long 2017 Foto: John Geerts

Maar de titel verwijst ook naar de programmatische en de praktische maatregelen die de kunstinstellingen moeten nemen als gevolg van de covid-19 crisis.

De bezoekers vinden hun weg door de musea in de nieuwe werkelijkheid van ‘social distancing’. In De Pont zal dat misschien niet volgens een vaste looproute zijn, maar als in een park: vrij navigerend met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Opening Slave City van Joep van Lieshout in 2016 Foto: John Geerts

Volgens De Pont “Het wordt een dwaaltocht door de weidse ruimten van de voormalige wolspinnerij waar je werken van Rosemarie Trockel, Richard Long, Marlene Dumas, Bill Viola, Thomas Schütte en andere favorieten uit de collectie zult tegenkomen in verrassende dialogen. Er klinken ook nieuwe stemmen: zoals die van Raphaela Vogel en Kara Walker. De collectiepresentatie zal zich als een work in progress voor de ogen van het publiek ontvouwen. Met alle voorbehoud is de presentatie half september volledig ingericht. Dan opent in de nieuwe vleugel ook de solotentoonstelling Dreamlife van Melvin Moti, die een bijzondere reflectie zal zijn op de periode van isolatie en afzondering.”

Mobiele versie afsluiten