Site pictogram Tilburgers.nl

De Pont ontvangt schenking Halvemaan

Toon Verhoef, Tweeluik, 1993, Dekverf op paneel Foto: De Pont Museum

Esther Halvemaan, de weduwe van de Amsterdamse topchef John Halvemaan (1949-2019) deed deze maand een bijzondere schenking aan het De Pont museum in Tilburg. Het gaat om een schenking van kunstwerken uit de verzameling die de muren van het legendarische Restaurant Halvemaan (1989-2018) in Amsterdam Buitenveldert sierden. De Schenking ‘John en Esther Halvemaan’ omvat een schilderij van Robert Zandvliet, een schildering op paneel van Toon Verhoef en een monumentale litho van Marien Schouten.

Martijn van Nieuwenhuyzen, directeur De Pont museum reageert enthousiast: “Wij zijn vereerd met deze schenking. Iedereen kent het restaurant van John en Esther Halvemaan, het werd door veel mensen uit de kunstwereld gefrequenteerd. De schenking vormt een mooie aanvulling op de collectie van De Pont waarin zich clusters van deze kunstenaars bevinden.”

“De figuratieve, langgerekte Zandvliet toont een bijzondere kant van zijn vroege periode. Het abstracte motief op het schilderij van Toon Verhoef verbindt zich met vergelijkbaar motief op een tekening in onze collectie. Een litho van monumentale afmetingen van Marien Schouten was nog niet aanwezig. In één woord een geweldige, genereuze schenking.”
Esther Halvemaan: “Wij voelen ons verwant met De Pont en hebben het museum altijd met veel plezier bezocht. Ik ben blij dat de werken die de kunstenaars speciaal voor ons restaurant gemaakt hebben nu een passende nieuwe omgeving krijgen. John zou dit ook fantastisch hebben gevonden.”

Zalm met rode biet, kreeft met vanille en steak tartaar met oesters. John Halvemaan kookte al geruime tijd de Michelinsterren van de hemel toen hij in 1989 samen met zijn vrouw zijn eigen restaurant in Amsterdam opende.

John Halvemaan voor de muurschildering van Robert Zandvliet Foto: De Pont Museum

Hij werd – en wordt nog steeds – geroemd om zijn eigenzinnige stijl en creatieve experimenteerdrift. Met zijn onconventionele combinaties was hij zijn tijd ver vooruit en legde hij de basis voor de Nederlandse gastronomie. In kunstenaars, zei hij later, herkende hij een creatieve geest, hun manier van werken voedde zijn ideeën.

In het opvallende pand in Buitenveldert, dat hij in samenwerking met architect Alexander Bodon had ontworpen, hingen dan ook veel kunstwerken waarvan sommige in opdracht van Halvemaan waren gemaakt.
Zo besloeg het werk van Verhoef – abstract, spannend en tegelijk volledig in balans – een hele wand en maakte Robert Zandvliet een muurschildering van een stuk chocolade. Die muurschildering bestaat niet meer maar Zandvliets langgerekte doek van twee messen, een uitzonderlijk werk uit zijn begintijd, gelukkig wel.

Vanaf eind januari 2021 wordt de Schenking John en Esther Halvemaan in De Pont museum gepresenteerd in de context van een keuze uit de collectie van werken van Toon Verhoef, Robert Zandvliet en Marien Schouten.

Mobiele versie afsluiten